Εικαστικός διαγωνισμός και έκθεση
Προκήρυξη Εικαστικού Διαγωνισμού στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ΑΠΘ για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του ’21
Η Επιτροπή του ΑΠΘ για τις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, προκηρύσσουν εικαστικό διαγωνισμό για να τιμήσουν την διακοσιοστή επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας.
ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ-ΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
- Βασίλης Γάκης, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης (ΟΜΜΘ).
- Ιλιάνα Ζάρρα, Καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ,
Συνεργαζόμενο μέλος ΣΕΠ-ΕΑΠ. - Δημήτρης Ζουρούδης, Καθηγητής Ζωγραφικής, Πρόεδρος του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
- Σταυρούλα Μαυρογένη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, ΠΑ.ΜΑΚ., Γεν. Γραμματέας του ΔΣ του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
- Αλκμήνη Πάκα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Πρόεδρος του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ.
- Μιλτιάδης Παπανικολάου, Ομότιμος Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.
- Ιάκωβος Ποταμιάνος, Καθηγητής του Τμήματος Θεάτρου, Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.
- Ανδρέας Τάκης, Επίκουρος Καθηγητής Τμήματος Νομικής, Πρόεδρος ΔΣ Μητροπολιτικού Οργανισμού Μουσείων Εικαστικών Τεχνών Θεσσαλονίκης (MOMus).
- Φανή Τσατσάια, Ιστορικός Τέχνης, Διευθύντρια Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα.
ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Αντικείμενο του διαγωνισμού θα είναι μια σύνθεση εικαστικού έργου εμπνευσμένου από την Επανάσταση του 1821.
Συγκεκριμένα: Η ιστορική περίοδος του 1821 ενέπνευσε την εικαστική παραγωγή με έργα που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε τέσσερις κύκλους:
α) έργα που συνέδεσαν το παρελθόν με το παρόν,
β) έργα που αφορούσαν «Σκηνές του Αγώνα»,
γ) έργα με θέμα τον «θνήσκοντα ήρωα», και
δ) έργα που αναπαριστούσαν τα δεινά του πολέμου και κυρίως των αμάχων.
Σήμερα, 200 χρόνια μετά, ο Ελληνισμός έρχεται αντιμέτωπος με νέες προκλήσεις. Οι διαγωνιζόμενοι καλούνται να εμβαθύνουν στη σύγχρονη σημασία της ιστορικής εθνικής επετείου. Με αφετηρία το 1821, η νέα γενιά θα πρέπει να αναλογιστεί τις ποικίλες αποχρώσεις και εκδηλώσεις της έννοιας του παρελθόντος σε σχέση με το σήμερα, να νοηματοδοτήσει τον ηρωισμό σε διαφορετικές στιγμές της ιστορίας και να στοχαστεί τα δεινά του πολέμου.
ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΕΡΓΩΝ:
Τα έργα που θα υποβληθούν μπορεί να είναι έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, εγκαταστάσεις (installation), να είναι επιτοίχια ή ελεύθερα στο χώρο, με συνολική διάσταση όχι μεγαλύτερη από 150 εκ. και όχι μικρότερη των 30 εκ., ενώ για τα γλυπτά έργα οι διαστάσεις να μην υπερβαίνουν τα 50×50 εκ., με υλικά της επιλογής των διαγωνιζομένων.
*Παράταση υποβολής προτάσεων : έως Δευτέρα 10 Μαΐου 2021.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό πατώντας εδώ.