Το 1821 μέσα από τα παιδικά βιβλία: από τις επικές βιογραφίες στις λογοτεχνικές ιστορικές αφηγήσεις
Η ιστορία της Επανάστασης του 1821 θα μελετηθεί/συζητηθεί μέσα από τα βιβλία (λογοτεχνικά και γνώσεων/πληροφοριακά) που γράφτηκαν σχετικά με το θέμα αυτό για παιδιά (Νηπιαγωγείο, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο), πάντα με βάση τις προσλαμβάνουσες των μικρών παιδιών: πρώτον αναφορικά με τη μνήμη και, δεύτερον, αναφορικά με την ιστορική μνήμη.
Η ιστορική συλλογική μνήμη μεταβιβάζεται με δύο τρόπους:
με τις αφηγήσεις/μαρτυρίες ζώντων προσώπων και με τα κάθε είδους ντοκουμέντα (ιστορικές πηγές, αντικείμενα, εικονογραφήσεις κ.λπ.) σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα για τα οποία έχουν εκλείψει πλέον οι ζωντανοί μάρτυρες. Σε αυτή τη δεύτερη κατηγορία, εντάσσεται ένα σημαντικό υλικό βιβλίων για παιδιά γύρω από το 1821 το οποίο αποσκοπεί, στο πλαίσιο παιδαγωγικών αντιλήψεων, να μεταβιβάσει στις νεότερες γενιές την εθνική Ιστορία μας. Τα βιβλία αυτά, παλαιότερα και νεότερα, αντανακλούν και τις διαφορετικές αντιλήψεις που απηχούνται στη διαχείριση των ιστορικών γεγονότων για ένα κοινό παιδικό.
Και βέβαια κυρίαρχο είναι το ερώτημα «πώς προσελκύεται ο σημερινός μικρός αναγνώστης -απομακρυσμένος καθώς είναι από την πραγματικότητα μιας άλλης εποχής- να επιδείξει ενδιαφέρον για ένα άγνωστο του ιστορικό παρελθόν;».
Στην εκδήλωση:
- Θα γίνουν σύντομες εισηγήσεις από θεωρητικούς που θα συζητήσουν α) τον τρόπο μεταφοράς της ιστορικής συλλογικής μνήμης για το 1821 μέσα από παιδικά βιβλία λογοτεχνικά και γνώσεων, β) τη διαφορετική λογοτεχνική προσέγγισή τους με βάση την ηλικία των αναγνωστών γ) την συν τω χρόνω διαφορετική θεματική και ιδεολογική προσέγγιση των γεγονότων.
- Θα δοθεί κυρίως έμφαση στη συμμετοχή συγγραφέων βιβλίων για παιδιά που το 2020 και αρχές 2021 συνέβαλαν στην έκδοση ιδιαίτερα προσεγμένων τόμων για το 1821.
- Συζήτηση κοινού και συγγραφέων.
Σύνδεσμος Ζωντανής Μετάδοσης: https://www.auth.gr/video/29092
Σύνδεσμος Συμμετοχής: https://authgr.zoom.us/j/99011095444?pwd=ODVhN3pmbHJqZTAzMDJhV1RDY3Q2Zz09
18.00 – 18.15 Χαιρετισμοί
- Καθηγητής Νικολάου Γ. Παπαϊωάννου, Πρύτανης ΑΠΘ
- Καθηγήτρια Δόμνα Κακανά, Κοσμητόρισσα Παιδαγωγικής Σχολής ΑΠΘ
18.15 – 19.15
- Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια, Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης (ΤΕΠΑΕ) ΑΠΘ
«Λογοτεχνικές Αφηγήσεις για παιδιά και 1821: Άνθρωποι και υπεράνθρωποι» - Ρόζη Αγγελάκη, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια ΑΠΘ,
Διδάσκουσα Π.Μ.Σ. Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ
«Ιστορική μνήμη και 1821 στα βιβλία για μικρές ηλικίες παιδιών»
19.15 – 20.00
- Μαρίζα Ντεκάστρο, Συγγραφέας, Παιδαγωγός
Κριτικός Παιδικής Λογοτεχνίας, Κρατικό Βραβείο Παιδικού Βιβλίου Γνώσεων
«Παιδικά βιβλία γνώσεων για το 1821: Προσωπική ματιά και συγγραφικές στρατηγικές» - Παρεμβαίνει η Φωτεινή Ασημακοπούλου
Καθηγήτρια, Τμήμα Εκπαίδευσης & Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ)
Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών - Αγγελική Δαρλάση, Συγγραφέας, Κρατικό Βραβείο Παιδικού/Εφηβικού Λογοτεχνικού Βιβλίου
«Οι μεγάλοι… μικροί αγωνιστές του 1821»
Υπεύθυνη Εκδήλωσης:
Μένη Κανατσούλη, Καθηγήτρια ΤΕΠΑΕ ΑΠΘ
menoula@nured.auth.gr
2310991286