Τα οικονομικά της Επανάστασης

Η Επανάσταση του 1821 και ο απελευθερωτικός αγώνας του ελληνικού λαού είναι ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνικής ιστορίας. Οδήγησε στην ίδρυση του Ελληνικού κράτους και προκάλεσε το κίνημα του Φιλελληνισμού. Ποια ήταν όμως “ Τα Οικονομικά της Επανάστασης” ώστε ο επαναστατημένος λαός να καταφέρει να οργανωθεί και να συντηρηθεί;

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, καθηγητές, ερευνητές και διδάκτορες θα παρουσιάσουν την “Οικονομική πλευρά της Επανάστασης”. Σημαντικό ρόλο εκείνη την περίοδο για την ενίσχυση των προσπαθειών της Φιλικής Εταιρείας έπαιξαν οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και προσφορές πλουσίων Ελλήνων. Ταυτόχρονα, ένα μέρος των αναγκών για τις πολεμικές δαπάνες καλύφθηκε από οικειοθελείς εισφορές και αργότερα από εσωτερικό και εξωτερικό δανεισμό.

Τα οικονομικά δεδομένα εκείνης της περιόδου δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή λόγω έλλειψης τακτικής καταγραφής, όμως αξίζει να επικεντρωθούμε και να αναζητήσουμε τις οικονομικές πτυχές από τη σύσταση του Ελληνικού κράτους, και τη σχέση του με τον  εξωτερικό δανεισμό, ο οποίος μέχρι και σήμερα είναι το πρωτεύον ζήτημα που επηρεάζει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της ημερίδας εδώ:

Σύνδεσμος Συμμετοχής μέσω ZOOM: https://authgr.zoom.us/j/97496545152
Σύνδεσμος Ζωντανής Μετάδοσης: https://www.auth.gr/video/video-imerida-me-thema-ta-oikonomika-toy/

Υπεύθυνος Εκδήλωσης:
Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Οικονομικών Επιστημών ΑΠΘ
kpap@econ.auth.gr

 

Date

Νοέ 12 2021
Expired!

Location

ΚΕΔΕΑ ΑΠΘ, Αμφιθέατρο ΙΙΙ

Organizer

Τμήμα Οικονομικών Επιστημών