Σύμβολα της Επανάστασης του 1821

Έκθεση Τεκμηρίων από τη Συλλογή Τρικόγλου του ΑΠΘ

Η Επιτροπή ΑΠΘ για το 1821 και η Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ, σε συνεργασία με το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ παρουσιάζουν την έκθεση με τίτλο: «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Η έκθεση περιλαμβάνει 56 έργα των Peter von Hess, Karl von Krazeisen, Adam Friedel κ.α (προσωπογραφίες ηρώων σε λιθογραφίες και ζωγραφικά έργα, σκηνές μαχών σε επιχρωματισμένες λιθογραφίες, πορτραίτα φιλελλήνων και απεικονίσεις της ναυμαχίας του Ναβαρίνου).

Όπως αναφέρει ο Καθηγητής Βασίλης Κ. Γούναρης, «η Ελληνική Επανάσταση προηγήθηκε της εφεύρεσης του φωτογραφικού φακού. Όμως έχει αποτυπωθεί βαθιά στη συλλογική μνήμη μέσα από λιθογραφίες και ελαιογραφίες, ασχέτως της πιστότητας της απεικόνισης. Προσωπογραφίες ηρώων, αναπαραστάσεις μαχών και ναυμαχιών καθιερώθηκαν ως σύμβολα του Αγώνα, χάρη στη δύναμη της τυπογραφίας. Εξοικειωθήκαμε μαζί τους μέσα από τα σχολικά βιβλία και τις αφίσες στους τοίχους των αιθουσών διδασκαλίας, των δημοσίων υπηρεσιών και των στρατώνων. Από φανταστικές και εξιδανικευμένες καλλιτεχνικές συλλήψεις μεταγενέστερων δεκαετιών μετατράπηκαν σε αποδεκτά ιστορικά τεκμήρια».

Το υλικό προέρχεται από την περίφημη «Τρικόγλειο Βιβλιοθήκη».

Η Τρικόγλειος Βιβλιοθήκη αποτελεί δωρεά του ομογενή από την Αίγυπτο Ιωάννη Τρικόγλου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το 1963. Με τακτοποιημένο το ποικίλου περιεχομένου προσωπικό αρχείο του Ιωάννη Τρικόγλου, με ψηφιοποιημένο τον κατάλογο και πολλά αντικείμενα της συλλογής, το μέγεθος της Τρικογλείου Βιβλιοθήκης, της «κιβωτού της μνήμης του ελληνισμού», όπως αποκαλούσε ο δωρητής τη συλλογή του, στην πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης του ΑΠΘ περιλαμβάνει 14.012 τόμους βιβλίων, που αντιστοιχούν σε 10.783 ελληνικούς και ξενόγλωσσους τίτλους για την ελληνική ιστορία, κυρίως την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τη Ναυμαχία του Ναβαρίνου, για την αρχαιολογία, λαογραφία, λογοτεχνία, τον περιηγητισμό, τον φιλελληνισμό και γενικότερα για τον ελληνισμό της Μεσογείου με πολλές σπάνιες εκδόσεις και λευκώματα (από το 1495 έως τα μέσα του 20ού αιώνα).

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα διεξαχθούν στις 26 Μαΐου 2021 στις 19.00, στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ, από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Παπαϊωάννου.

Διάρκεια έκθεσης: 26/5/2021-31/10/2021

Υπεύθυνοι εκδήλωσης
Κατερίνα Νάστα
Διευθύντρια Κεντρικής Βιβλιοθήκης ΑΠΘ
nasta@lib.auth.gr

Βασίλης Γούναρης
Καθηγητής & Πρόεδρος Τμ. Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ
vkg@hist.auth.gr

Date

Μάι 26 2021
Expired!

Time

19:00

Location

Τελλόγλειο Ίδρυμα

Organizer

Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ