ΧΡΟΝΙΚΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) ορίζεται στα τρία (3) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών καθορίζεται μετά από απόφαση της Συνέλευσης σε τέσσερα (4) εξάμηνα. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις (ασθένεια, σοβαροί οικογενειακοί λόγοι, λόγοι ανωτέρας βίας) δύναται να χορηγηθεί παράταση σπουδών μέχρι και ένα έτος, κατόπιν αιτιολογημένης απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος.
Στους μεταπτυχιακούς φοιτητές μπορεί να χορηγηθεί, κατόπιν υποβολής σχετικής αίτησης, προσωρινή αναστολή σπουδών, που δεν μπορεί να υπερβαίνει τα δύο (2) εξάμηνα. Κατά τη διάρκεια της αναστολής, ο μεταπτυχιακός φοιτητής χάνει την ιδιότητα του φοιτητή. Ο χρόνος της αναστολής δεν προσμετράται στην ανώτατη διάρκεια κανονικής φοίτησης.
Προβλέπεται η περίπτωση διαγραφής μεταπτυχιακού φοιτητή για λόγους όπως α) η μη επαρκής πρόοδος του μεταπτυχιακού φοιτητή, η οποία τεκμηριώνεται με μη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία (απουσία από παρακολουθήσεις, εξετάσεις), β) η πλημμελής εκπλήρωση λοιπών υποχρεώσεων που ορίζονται από τον οικείο Κανονισμό, γ) συμπεριφορά που προσβάλλει την ακαδημαϊκή δεοντολογία, όπως η λογοκλοπή, και δ) αίτηση του ίδιου του μεταπτυχιακού/κης φοιτητή/τριας. Για θέματα διαγραφής αποφαίνεται η Συνέλευση του Τμήματος, μετά από πρόταση της Συντονιστικής Επιτροπής.
ΟΡΟΙ ΦΟΙΤΗΣΗΣ-ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Το Π.Μ.Σ. είναι πλήρους απασχόλησης και η συμμετοχή των μεταπτυχιακών φοιτητών σε όλα τα μαθήματα είναι υποχρεωτική. Οι εγγραφές των εισαγομένων μεταπτυχιακών φοιτητών αρχίζουν μετά από ανακοίνωση της Γραμματείας του Τμήματος στην οποία ορίζεται και η χρονική διάρκεια των εγγραφών και όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την εγγραφή.
Απουσίες από την παρακολούθηση των μαθημάτων δεν δικαιολογούνται παρά μόνον σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές οφείλουν να ενημερώνουν την Γραμματεία του Τμήματος Βιολογίας και να προσκομίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Όταν ο αριθμός των αιτιολογημένων απουσιών υπερβαίνει το 20% των ωρών του μαθήματος, ο μεταπτυχιακός φοιτητής οφείλει να το αναπληρώσει το επόμενο ακαδημαϊκό έτος. Ο μέγιστος αριθμός των μαθημάτων που μπορούν να αναπληρωθούν με αυτόν τον τρόπο είναι 2 (συνολικά, για όλη τη διάρκεια του Π.Μ.Σ.). Σε αντίθετη περίπτωση, το θέμα παραπέμπεται από τη Σ.Ε. στη Συνέλευση με αίτημα τη διαγραφή του φοιτητή από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα.
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες οφείλουν να συμπεριφέρονται όπως αρμόζει σε μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, σεβόμενοι/ες την κείμενη νομοθεσία και τους κανονισμούς του Ιδρύματος, του Τμήματος και του Εργαστηρίου, στο οποίο εκπονούν τη μεταπτυχιακή τους διπλωματική εργασία. Σε περιπτώσεις διενέξεων, αυτές θα επιλύονται από τη Συνέλευση του Τμήματος.
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες οφείλουν να μεριμνούν για την τήρηση των όρων υγιεινής και ασφάλειας.
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές/τριες ενθαρρύνονται να συμμετέχουν ενεργά στην οργάνωση και υλοποίηση και παρακολούθηση ακαδημαϊκών εκδηλώσεων του Τμήματος.
Στις δημοσιεύσεις που περιέχουν αποτελέσματα της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας του μεταπτυχιακού/ής φοιτητή/ριας του Τμήματος Βιολογίας, θα πρέπει να δηλώνεται από τον/την μεταπτυχιακό/ή φοιτητή/ρια η διεύθυνση του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ, είτε ως μοναδική είτε ως πρώτη. Κατ’ αντιστοιχία, θα πρέπει να δηλώνεται η διεύθυνση του Τμήματος Βιολογίας ΑΠΘ στις δημοσιεύσεις με αποτελέσματα της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας που θα προκύπτουν μετά την απονομή του τίτλου.
Οι μεταπτυχιακοί/κες φοιτητές/τριες έχουν όλα τα δικαιώματα, τις παροχές και τις διευκολύνσεις που προβλέπονται και για τους φοιτητές του πρώτου κύκλου σπουδών πλην του δικαιώματος παροχής δωρεάν διδακτικών συγγραμμάτων.
Για τους μεταπτυχιακούς/κες φοιτητές/τριες με αναπηρία ή και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες εξασφαλίζεται πρόσβαση στο Π.Μ.Σ. σύμφωνα με τον οικείο Κανονισμό του ΑΠΘ.