H ανάπτυξη και χρήση των μοντέλων αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της έρευνας στην επιστήμη της οικολογίας. Τα μοντέλα που μπορεί να εφαρμοστούν στην οικολογία, τη βιογεωγραφία και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, ποικίλουν ανάλογα με το ερευνητικό ερώτημα και τη δομή των δεδομένων με ένα σύνολο διαθέσιμων εργαλείων όπως είναι τα μαθηματικά και στατιστικά μοντέλα, τα μοντέλα προσομοίωσης και εξομοίωσης τα μηχανιστικά μοντέλα.
Το συγκεκριμένο μάθημα προσφέρει μια εισαγωγή στον κόσμο της οικολογικής μοντελοποίησης παρέχοντας μία επισκόπηση σημαντικών προσεγγίσεων και τύπων μοντέλων. H μελέτη των προτύπων στο χώρο και τον χρόνο, η κατανόηση των αποτελεσμάτων εργασιών πεδίου ή εργαστηρίου, η ανάλυση της δυναμικής και της μεταβλητότητας των οικολογικών συστημάτων στηρίζονται στην ανάπτυξη οικολογικών μοντέλων. Υπο αυτό το πρίσμα, το μάθημα είναι ένα μείγμα διαλέξεων και πρακτικής εργασίας σε εναλλακτικές τεχνικές μοντελοποιήησης όπως τα μοντέλα οικοθέσης (Ecological niche models), τα μοντέλα συστηματικού σχεδιασμού για τη διατήρηση τη φύσης (marxan), τα μοντέλα συσσωρευτικών πιέσεων.
Αντικείμενο διαλέξεων 2020-2021
Eισαγωγή στην οικολογική μοντελοποίηση
Ατομοκενρτικά μοντέλα
Μηχανιστικό μοντέλο περιοδικών συμπεριφορών
Δυναμικά Μοντέλα Βλάστησης Τοπικής Κλίμακας
Δυναμικά Μοντέλα Βλάστησης Πλανητικής Κλίμακας
Μοντέλα προσομοίωσης οικολογικών διεργασιών
Ανάλυση με μηδενικά μοντέλα
Μοντέλα κατανομής ειδών
Στόχοι:
Στο συγκεκριμένο μάθημα επιχειρείται μια εισαγωγή στην οικολογική μοντελοποίηση προσεγγίζοντας ένα σύνολο σύγχρονων ευέλικτων τεχνικών οικολογικής μοντελοποίησης στοχεύοντας στην εξοικείωση των φοιτητών με συγκεκριμένες τεχνικές αλλά και την απόκτηση γνώσεων σχετικά με εναλλακτικά εργαλεία που μπορούν να αναπτυχτούν και να προσαρμοστούν σε συγκεκριμένα ερευνητικά ερωτήματα αναφορικά με την περιγραφή οικολογικών διεργασιών, την βελτιστοποίηση της προστασίας και διατήρησης της βιοποικιλότητας, την αειφορική διαχείριση και βιώσιμη ανάπτυξη.
Δεξιότητες:
Οι φοιτητές αναπτύσσουν δεξιότητες στη διαχείρηση περιβαλλοντικών δεδομένων και στη σταδιακή ανάπτυξη μοντέλων καταλληλότητας ενδιαιτημάτων τα οποία συνδυάζουν αφενός χωρική πληροφορία αλλά επιτρέπουν και την πρόβλεψη αλλαγών στη χρήση ενδιαιτήματος και την κατανομή των οργανισμών ή τύπων οικοτόπων υπό το πρίσμα μελλοντικών περιβαλλοντικών αλλαγών όπως η κλιματική αλλαγή και οι αλλαγές χρήσεων γης. Αποκοκτουν εμπειρία χρήσης ποικίλων εργαλείων ανάπτυξης οικολογικών μοντέλων και διαχείρισης των αποτελεσμάτων προσομοιώσεων.