Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό
Στοιχεία επικοινωνίας
Email: xouv@for.auth.gr
Τηλέφωνα: 2310992343, 6973273947
Γραφείο C1.1, κτίριο Γ
Προσωπική ιστοσελίδα: http://users.auth.gr/xouv/?lang=el
Γνωστικό Αντικείμενο
Λιβαδοπονία
Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα αντικείμενα:
- Οικολογία, διαχείριση και αξιολόγηση τοπίου – Λιβαδικού τοπίου.
- Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (Γ.Σ.Π.) και Τηλεπισκόπηση.
- Απογραφή και διαχείριση λιβαδιών.
- Μοντέλα πρόγνωσης της εξέλιξης και της καταλληλότητας βιοτόπων – τοπίων.
- Επίδραση της κτηνοτροφίας στην διαχρονική εξέλιξη των λιβαδικών τοπίων.
- Ερημοποίηση και δράσεις αποκατάστασης.
- Σχέση άγριας πανίδας και κτηνοτροφίας.
- Αγροδασοπονία
Προπτυχιακές Σπουδές
Απόφοιτος του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. με βαθμό 8,00 (λίαν καλώς). Έτος αποφοίτησης 1997. Ειδίκευση στον τομέα Λιβαδοπονίας και Άγριας πανίδας-ιχθυοπονίας.
Μεταπτυχιακές Σπουδές
Απόφοιτος του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Βιοοικολογία – Λιβαδοπονία) του Τμήματος Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. με βαθμό 9,56 (άριστα). Αντικείμενο μεταπτυχιακής διατριβής ¨ Ανάλυση της δομής και της διαχρονικής εξέλιξης των τοπίων – με τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS) ¨. Λήψη πτυχίου 12/02/2001.
Διδακτορικό Δίπλωμα
Διδάκτορας του τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. Αντικείμενο της διατριβής ‘‘Εκτίμηση της διαχρονικής επίδρασης των κτηνοτροφικών συστημάτων και των χρήσεων γης, στα τοπία με τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS)’’. Παρουσίαση διδακτορικής διατριβής 2 Μαΐου 2007, Αναγόρευση στις 9 Ιουλίου 2007.
Μετεκπαίδευση
Μεταδιδακτορική Έρευνα και εκπαίδευση στην Τηλεπισκόπηση. Στα πλαίσια 6μηνης εκπαιδευτικής άδειας 15/1/2017 – 15/7/2017 στο ΜΑΙΧ, Χανιά Κρήτη.
Μαθήματα
Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος:
– Διδασκαλία Εργαστηρίου Λιβαδικής Οικολογίας από το 2014 έως σήμερα.
– Διδασκαλία Εργαστηρίου Δασικής Αναψυχής (εφαρμογές των GIS στο σχεδιασμό της Δασικής Αναψυχής) από το 2014 έως το 2019.
– Διδασκαλία Εργαστηρίου Βελτίωση και Διαχείριση Λιβαδιών από το 2014 έως σήμερα.
– Διδασκαλία Εργαστηρίου Οικολογίας Λιβαδικού τοπίου από το 2014 έως σήμερα.
– Διδασκαλία Εργαστηρίου Προστασίας και Διαμόρφωσης Λιβαδικού τοπίου από το 2014 έως σήμερα
– Διδασκαλία στην πρακτική άσκηση φοιτητών στα Πανεπιστημιακά Δάση Ταξιάρχη και Περτουλίου από το 2014 έως σήμερα.
Τμήμα Γεωπονίας:
– Διδασκαλία Εργαστηρίου (πρακτική άσκηση στο αγρόκτημα) Λειμώνες – Βοσκές, Διαχείριση Βοσκοτόπων από το 2014 έως σήμερα, στις κατευθύνσεις Φυτικής και Ζωικής παραγωγής.
Μεταπτυχιακά μαθήματα
Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος:
– Π.Μ.Σ. Αειφορική Διαχείριση Δασικών και Φυσικών Οικοσυστημάτων του Α.Π.Θ. Διδασκαλία ως προσκεκλημένος ομιλητής (4 διαλέξεις, σύνολο 8 ώρες) στα μαθήματα: α) Ανάλυση Δυναμικής Πληθυσμών Λιβαδικού Οικοσυστήματος – Ανάλυση Λιβαδικού Τοπίου και β) Προστασία και Ανόρθωση Διαταραγμένων Λιβαδικών Οικοσυστημάτων από το 2019 έως σήμερα.
Τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου Και Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας:
– Π.Μ.Σ. Πολυλειτουργική Διαχείριση Δασικών Οικοσυστημάτων και Βιο-οικονομία. Διδασκαλία με σύμβαση ανάθεσης 22 ωρών στο μάθημα: Προηγμένες εφαρμογές Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στη διαχείριση δασικών οικοσυστημάτων από το εαρινό εξάμηνο του 2021.
Σύντομο βιογραφικό
Ο Δρ. Δημήτριος Χουβαρδάς γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 1973. Το 1997 αποφοίτησε από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και το 2001 απέκτησε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα ειδίκευσης στο τομέα της Λιβαδοπονίας και Άγριας Πανίδας – Ιχθυοπονίας του ιδίου τμήματος με αντικείμενο διατριβής την ¨Ανάλυση της δομής και της διαχρονικής εξέλιξης των τοπίων με τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS)¨. Το 2007 αναγορεύτηκε διδάκτορας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ. με αντικείμενο διατριβής την ¨Εκτίμηση της διαχρονικής επίδρασης των κτηνοτροφικών συστημάτων και των χρήσεων γης, στα τοπία με τη χρήση των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS)». Από τις 14 Δεκεμβρίου 2006 έως 16/6/2014 εργάστηκε ως υπάλληλος ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) στο Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. Από 17/6/2014 ως σήμερα εργάζεται ως ΕΔΙΠ (Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό) με ειδίκευση στη Λιβαδοπονία. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε έγκριτα περιοδικά καθώς και σε πρακτικά διεθνών συνεδρίων. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τα ακόλουθα αντικείμενα: • Οικολογία, διαχείριση και αξιολόγηση τοπίου. • Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (Γ.Σ.Π.) και Τηλεπισκόπηση. • Απογραφή και διαχείριση λιβαδιών. • Επίδραση της κτηνοτροφίας στην διαχρονική εξέλιξη των λιβαδικών τοπίων. • Μοντέλα πρόγνωσης της εξέλιξης και της καταλληλότητας βιοτόπων – τοπίων. • Ερημοποίηση και δράσεις αποκατάστασης. • Αγροδασοπονία. Έχει συμμετάσχει σε διάφορα εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι μέλος του ΓΕΩ.Τ.Ε.Ε. ΠΑΣΔΙΔΑΧ και ΣΕΔΙΠ και των οργανώσεων Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία, Ελληνική Λιβαδοπονική Εταιρία και Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο.