Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό
Στοιχεία επικοινωνίας
Email: mpapadim@for.auth.gr
Τηλέφωνα: 2310992313
Γραφείο C1.2, κτίριο Γ
Προσωπική ιστοσελίδα: https://www.researchgate.net/profile/Maria-Papadimitriou-10
Γνωστικό Αντικείμενο
Λιβαδοπονία με έμφαση στην οικολογία, τη χλωριδική και λειτουργική ποικιλότητα των λιβαδικών φυτών και οικοσυστημάτων
Ερευνητικά ενδιαφέροντα
Η οικολογία των λιβαδικών οικοσυστημάτων και των φυτών που αναπτύσσονται σε αυτά. Η απόκριση των οικοσυστημάτων και των επί μέρους φυτικών ειδών τους σε διάφορες ανθρωπογενείς και φυσικές διαταραχές. Η επίδραση της βόσκησης, της φωτιάς, των αλλαγών των χρήσεων γης, της ερημοποίησης και άλλων παραγόντων στα λιβαδικά οικοσυστήματα. Τα λειτουργικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζουν τα φυτά και οι φυτοκοινότητες που αυτά απαρτίζουν. Οι λειτουργικές ομάδες των φυτών που καθορίζονται εκ των προτέρων καθώς και αυτές που μπορούν να διακριθούν με βάση τα χαρακτηριστικά τους. Η απόκριση και η επίδραση των λειτουργικών ομάδων και των λειτουργικών χαρακτηριστικών των φυτών και των φυτοκοινοτήτων. Η βιοποικιλότητα των λιβαδικών οικοσυστημάτων και οι μεταβολές που υφίσταται. Οι δείκτες ποικιλότητας που παρουσιάζουν τα λιβαδικά οικοσυστήματα. Η εξέλιξη της βλάστησης στα λιβαδικά τοπία. Η ορθολογική διαχείριση των λιβαδιών με βάση τις αρχές της αειφορίας. Η αποκατάσταση πρανών οδικών δικτύων. Η αρχιτεκτονική διαμόρφωση χώρων πρασίνου με βάση την επιλογή των κατάλληλων φυτικών ειδών.
Προπτυχιακές Σπουδές
2001. Πτυχίο του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ. Βαθμός πτυχίου: 8,60/10 (Άριστα).
Διπλωματική Διατριβή: “Μελέτη αρχιτεκτονικής διαμόρφωσης χώρου αναψυχής στην περιοχή Πανοράματος”.
Μεταπτυχιακές Σπουδές
2005. Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης, Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ.
Εξειδίκευση: Λιβαδοπονία και Άγρια Πανίδα – Ιχθυοπονία Γλυκέων Υδάτων.
Γνωστικό αντικείμενο: Οικολογία και Διαχείριση των Δασικών Βοσκοτόπων.
Βαθμός πτυχίου: 9,63/10 (Άριστα).
Μεταπτυχιακή Διατριβή: “Συχνότητα εμφάνισης, ποικιλότητα και λειτουργικοί τύποι φυτών σε σχέση με την εξέλιξη του τοπίου”.
Διδακτορικό Δίπλωμα
2011. Διδακτορικό Δίπλωμα της Σχολής Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, ΑΠΘ.
Βαθμός πτυχίου: Άριστα.
Διδακτορική Διατριβή: “Χαρακτηριστικά και λειτουργικές ομάδες φυτών σε σχέση με την εξέλιξη της βλάστησης σε λιβαδικά τοπία”.
Μετεκπαίδευση
2007. Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Πολυμεταβλητή Ανάλυση Οικολογικών Δεδομένων (Multivariate Analysis of Ecological Data)». Faculty of Science, University of South Bohemia, Ceske Budejovice, Czech Republic. http://regent.jcu.cz/. Εισηγητές: Dr. Jan Leps Professor, Faculty of Science, University of South Bohemia, Czech Republic και Dr. Petr Smilauer Assoc. professor, Faculty of Science, University of South Bohemia, Czech Republic.
2013. Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (Ε.Π.ΠΑΙ.Κ.). Γενικό Τμήμα Παιδαγωγικών Μαθημάτων. Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.). Βαθμός πτυχίου: 9,3/10 (Άριστα). Πτυχιακή Διατριβή: “Θεραπευτικοί κήποι”.
Μαθήματα
Λιβαδική Οικολογία (Εργαστήρια, Εκπαιδευτική εκδρομή, Πρακτική άσκηση στο Πανεπιστημιακό Δάσος του Ταξιάρχη Χαλκιδικής, Παραλαβή ασκήσεων πρακτικής άσκησης)
Διαχείριση και Βελτίωση Λιβαδιών (Εργαστήρια, Άσκηση στον Λιβαδοπονικό κήπο, Πρακτική άσκηση στο Πανεπιστημιακό Δάσος Περτουλίου, Παραλαβή ασκήσεων πρακτικής άσκησης και φυτολογίων)
Λιβαδικά Φυτά
Λιβαδική Οικοφυσιολογία
Σύντομο βιογραφικό
Η Δρ. Μαρία Παπαδημητρίου γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Εργάζεται ως Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) με γνωστικό αντικείμενο “Λιβαδοπονία” στο Εργαστήριο Λιβαδικής Οικολογίας, του Τομέα Λιβαδοπονίας και Άγριας Πανίδας – Ιχθυοπονίας Γλυκέων Υδάτων, του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το 2001 αποφοίτησε από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.). Το 2005 απέκτησε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στη Λιβαδοπονία και Άγρια Πανίδα – Ιχθυοπονία Γλυκέων Υδάτων και στο γνωστικό αντικείμενο Οικολογία και Διαχείριση των Δασικών Βοσκοτόπων με αντικείμενο διατριβής «Συχνότητα εμφάνισης, ποικιλότητα και λειτουργικοί τύποι φυτών σε σχέση με την εξέλιξη του τοπίου». Στη συνέχεια έλαβε το διδακτορικό της δίπλωμα το 2011 από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Α.Π.Θ. με αντικείμενο διδακτορικής διατριβής «Χαρακτηριστικά και λειτουργικές ομάδες φυτών σε σχέση με την εξέλιξη της βλάστησης σε λιβαδικά τοπία». Το 2013 απέκτησε το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε.). Έχει παρακολουθήσει πολυάριθμα εκπαιδευτικά σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό σχετικά με τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα. Το 2007 παρακολούθησε με επιτυχία το Στατιστικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο: «Πολυμεταβλητή Ανάλυση Οικολογικών Δεδομένων (Multivariate Analysis of Ecological Data)» στο Faculty of Science, University of South Bohemia, Ceske Budejovice, Czech Republic. http://regent.jcu.cz/. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα εστιάζονται στην οικολογία και βιοποικιλότητα των λιβαδικών φυτών και οικοσυστημάτων. Τα κύρια αντικείμενα με τα οποία έχει ασχοληθεί είναι η οικολογία των λιβαδικών οικοσυστημάτων, τα λιβαδικά φυτά και η βιοποικιλότητα των λιβαδιών, τα λειτουργικά χαρακτηριστικά και οι λειτουργικές ομάδες φυτών, η απόκριση και η επίδραση των λειτουργικών ομάδων και των λειτουργικών χαρακτηριστικών των φυτών και των φυτοκοινοτήτων και η εξέλιξη της βλάστησης σε λιβαδικά τοπία. Έχει μελετήσει την επίδραση της βόσκησης, της φωτιάς, των αλλαγών των χρήσεων γης, της ερημοποίησης και άλλων ανθρωπογενών και φυσικών διαταραχών στα λιβαδικά οικοσυστήματα. Έχει συμμετάσχει σε πληθώρα εθνικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων καθώς και σε ειδικές μελέτες βελτίωσης και διαχείρισης λιβαδιών. Η έρευνά της έχει χρηματοδοτηθεί από εθνικούς και διεθνείς οργανισμούς. Έχει υπάρξει κριτής εργασιών και γραμματέας σε εθνικά συνέδρια. Είναι μέλος πέντε επιστημονικών εταιριών στην Ελλάδα και διεθνώς. Έχει δημοσιεύσει ερευνητικές εργασίες σε έγκριτα περιοδικά καθώς και σε πρακτικά διεθνών και εθνικών συνεδρίων. Το δημοσιευμένο της έργο υπερβαίνει τις 40 ερευνητικές εργασίες και εξειδικευμένες μελέτες.