Περιγραφή Προγράμματος

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ. είναι η μελέτη του πολιτικού φαινομένου μέσα από την οπτική της πολιτικής ιστορίας, του ερευνητικού πεδίου που συνδυάζει στην προσέγγισή του τα θεωρητικά και εμπειρικά εργαλεία της ιστορίας/ιστοριογραφίας με εκείνα της πολιτικής επιστήμης. Συγκεκριμένα, αντικείμενο διδασκαλίας, μελέτης και έρευνας είναι οι παράγοντες που συνέβαλαν στη διαμόρφωση του σύγχρονου κόσμου και της σύγχρονης πολιτικήςαπό την εποχή της ανάδυσης της ευρωπαϊκής νεοτερικότητας μέχρι τη δική μας πλανητική εποχή. Μέσα από αυτήν τη μακρο-ιστορική οπτική εξετάζονται πολιτικά φαινόμενα του σύγχρονου κόσμου όπως το κράτος και το διακρατικό σύστημα κρατών, οι σχέσεις ανάμεσα στο κράτος, τον πόλεμο και την οικονομία, το ζήτημα της νομιμοποίησης της εξουσίας, οι πολιτικές ιδεολογίες και οι μορφές πολιτικής κινητοποίησης και δράσης, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί και διακρίσεις, οι σχέσεις ανάμεσα στην πολιτική και τη θρησκεία. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η μελέτη της ιστορικής διαδρομή της Ελλάδας στον σύγχρονο κόσμο από την εποχή της ίδρυσης του ελληνικού κράτους.

Σκοπός του Π.Μ.Σ. είναι να αναδείξει την ιστορικότητα του πολιτικού φαινομένου και να συμβάλλει έτσι στην κριτική προσέγγισή του. Στόχος είναι η εμβάθυνση και η εξειδίκευση των γνώσεων των φοιτητών/τριών μέσω της εμπέδωσης των ερευνητικών και ερμηνευτικών μεθόδων της σύγχρονης ιστοριογραφίαςκαι της συστηματικής εξάσκησής τους στην αρχειακή έρευνα.

Το πρόγραμμα αποβλέπει στη βελτίωση των δυνατοτήτων επαγγελματικής κατάρτισης και αποκατάστασης των αποφοίτων, καθώς τους προσφέρει πολύτιμες γνώσεις και ερευνητικές δεξιότητες τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν στην κριτική ανάλυση τόσο του ιστορικού παρελθόντος όσο και της τρέχουσας κοινωνικής και πολιτικής πραγματικότητας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο