Τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα προσόντα όσων παρακολούθησαν επιτυχώς το Π.Μ.Σ. είναι τα ακόλουθα: απόκτηση δεξιοτήτων στους κλάδους της Μετεωρολογίας, της Κλιματολογίας και του Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος που συνδέονται άμεσα με τη μελέτη θεμάτων της Βασικής και της Εφαρμοσμένης έρευνας στις Επιστήμες της Γης και του Περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Μετεωρολογίας, οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/ριες εμβαθύνουν σε θέματα της:
- Πρακτικής, Συνοπτικής και Δυναμικής Μετεωρολογίας,
- Φυσικής της Ατμόσφαιρας και Φυσικής Νεφών,
- Δορυφορικής Μετεωρολογίας και
- στα θέματα Πρόγνωσης και Αριθμητικής Ανάλυσης του Καιρού.
Στο πλαίσιο της Κλιματολογίας εμβαθύνουν σε θέματα:
- Κλιματικών Αλλαγών και Ακραίων Φαινομένων,
- Δυναμικής, Φυσικής και Εφαρμοσμένης Κλιματολογίας,
- Δορυφορικής Κλιματολογίας
- Κλιματικών μοντέλων και
- Σε μεθόδους Στατιστικής Ανάλυσης στις Ατμοσφαιρικές Επιστήμες.
Τέλος, στο πλαίσιο του Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος δίδεται έμφαση:
- Στη Ρύπανση και Χημεία της Ατμόσφαιρας,
- Στο ισοζύγιο Ακτινοβολιών καθώς και
- Στις φυσικές διαδικασίες του Ατμοσφαιρικού Οριακού Στρώματος.
Οι μεταπτυχιακοί/ες φοιτητές/ριες εκτός της προαναφερθείσας θεωρητικής κατάρτισης, αποκτούν πρακτική εμπειρία από την πρακτική άσκηση ενός (1) μηνός στο Γραφείο Καιρού του Αεροδρομίου Μακεδονία και στο Κέντρο Μετεωρολογικών Εφαρμογών (ΚΕ.Μ.Ε.) του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) σε θέματα Πρόγνωσης και Τροποποίησης Καιρού, καθώς και ανάλυσης και σύνθεσης μετεωρολογικών δεδομένων για την δημιουργία μετεωρολογικών χαρτών.
Τέλος, αποκτούν σύγχρονη ερευνητική εμπειρία διαμέσου της εκπόνησης της μεταπτυχιακής Διατριβής Ειδίκευσης στα σχετικά θέματα του μεταπτυχιακού προγράμματος.
Οι κάτοχοι μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στη «Μετεωρολογία, Κλιματολογία και Ατμοσφαιρικό Περιβάλλον», έχουν τη δυνατότητα ανεξάρτητης και αυτόνομης προαγωγής της αντίστοιχης επιστήμης μέσω της έρευνας και παραμένουν παραγωγικοί σ΄ ένα περιβάλλον ταχέως μεταβαλλόμενης τεχνολογίας.
Ο πλήρης ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ