Το Πρόγραμμα

Το Τμήμα Φιλολογίας του Α.Π.Θ. από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 οργανώνει και λειτουργεί Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο Βυζαντινή Φιλολογία και Παπυρολογία-Παλαιογραφία.

Γνωστικό αντικείμενο/γνωστικά αντικείμενα του Π.Μ.Σ.:

Αντικείμενο του Π.Μ.Σ Βυζαντινής Φιλολογίας και Παπυρολογίας-Παλαιογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. είναι η μελέτη της Βυζαντινής Λογοτεχνίας και Γραμματείας και η προώθηση της γνώσης και της έρευνας σε αυτά τα γνωστικά πεδία, καθώς και η μελέτη και εξειδίκευση στις επιστήμες της Παπυρολογίας και Παλαιογραφίας.

Σκοπός του Π.Μ.Σ. Βυζαντινής Φιλολογίας και Παπυρολογίας-Παλαιογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. είναι η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης, η ανάπτυξη της έρευνας, η μετεκπαίδευση και η εξειδίκευση των νέων επιστημόνων στα γνωστικά αντικείμενα του Τομέα Μεσαιωνικών Ελληνικών Σπουδών του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ.: 

α) Βυζαντινή Λογοτεχνία, 

β) Παράδοση των βυζαντινών κειμένων, 

γ) Κριτική των κειμένων και μεθοδολογία των κριτικών εκδόσεων, 

δ) Παλαιογραφία, όπως και του συναφούς με την Παλαιογραφία γνωστικού αντικειμένου Παπυρολογία (σε συνεργασία με τον τομέα Κλασικών Σπουδών). 

Γενικότερα, το Π.Μ.Σ. αποσκοπεί στη δημιουργία επιστημονικού και ερευνητικού δυναμικού που θα είναι καταρτισμένο στον υψηλότερο δυνατό βαθμό για την κάλυψη των αναγκών σε ειδικευμένους Βυζαντινολόγους, Παπυρολόγους και Παλαιογράφους στον δημόσιο (εκπαίδευση, βιβλιοθήκες, μουσεία, ερευνητικά κέντρα, σεμινάρια Διά Βίου Μάθησης) και τον ιδιωτικό τομέα (εκδοτικοί οίκοι, εκπαιδευτήρια, ιδιωτικές συλλογές, ιδιωτικά μουσεία, εργαστήρια συντήρησης χειρογράφων) εντός και εκτός της Ελλάδας και που θα μπορεί να προχωρήσει σε σπουδές Γ΄ Κύκλου και να ασχοληθεί με την επιστημονική έρευνα, καθώς και στην ενίσχυση και διάδοση των βυζαντινών σπουδών και της Παπυρολογίας-Παλαιογραφίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό

Το Π.Μ.Σ. με τίτλο Βυζαντινή Φιλολογία και Παπυρολογία-Παλαιογραφία θα λειτουργήσει από το χειμερινό εξάμηνο του ακαδημαϊκού έτους 2025-2026.

1. Βυζαντινή Φιλολογία (Byzantine Philology)

2. Παπυρολογία-Παλαιογραφία (Papyrology-Palaeography)

Το Π.Μ.Σ. Βυζαντινής Φιλολογίας και Παπυρολογίας-Παλαιογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. θα δέχεται κάθε χρόνο είκοσι (20) άτομα, δέκα (10) στην ειδίκευση Βυζαντινής Φιλολογίας και δέκα (10) στην ειδίκευση Παπυρολογίας-Παλαιογραφίας.

Στο Π.Μ.Σ. Βυζαντινής Φιλολογίας και Παπυρολογίας-Παλαιογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. γίνονται δεκτοί πτυχιούχοι των Τμημάτων Φιλολογίας της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων ενταγμένων στο Εθνικό Μητρώο Αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης της αλλοδαπής.

Σε ειδικές περιπτώσεις, εφόσον επιτύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις και ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση της Σ.Ε. του Π.Μ.Σ Βυζαντινής Φιλολογίας και Παπυρολογίας-Παλαιογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. γίνονται δεκτές και υποψηφιότητες πτυχιούχων άλλων Τμημάτων συναφούς γνωστικού αντικειμένου (Θεολογίας, Βυζαντινής Ιστορίας, Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Βυζαντινού Δικαίου, Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής, Βυζαντινής Μουσικής). Όσοι υποψήφιοι αυτών των περιπτώσεων γίνονται δεκτοί καλούνται να παρακολουθήσουν και να εξεταστούν σε έναν επιπλέον οργανωμένο κύκλο προπτυχιακών μαθημάτων (ένα μάθημα κορμού Α΄ εξαμήνου και ένα μάθημα ειδίκευσης με εξετάσεις), για να καλύψουν τα κενά των προπτυχιακών τους σπουδών.

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο Π.Μ.Σ. Βυζαντινής Φιλολογίας και Παπυρολογίας-Παλαιογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. ορίζεται κατ’ ελάχιστο στα τρία (3) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας. Στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών (Κ.Μ.Σ.) του Π.Μ.Σ. Βυζαντινής Φιλολογίας και Παπυρολογίας-Παλαιογραφίας του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. θα καθορίζεται ο ανώτατος επιτρεπόμενος χρόνος ολοκλήρωσης των σπουδών με την πρόβλεψη δυνατότητας παράτασης, καθώς και η ελάχιστη και ανώτατη διάρκεια των σπουδών για όσους επιλέξουν τη δυνατότητα μερικής φοίτησης. Το προτεινόμενο Π.Μ.Σ. δεν είναι εντατικό.