ΦΕΚ – Κανονισμοί

ΦΕΚ – ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ : ΦΕΚ 655

ΟΔΗΓΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ: Οδηγός Σπουδών -ΠΠΓ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ: ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ-ΠΠΓ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗς ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ:

Το Τμήμα Ιατρικής έχει ως στόχο τη διαρκή αναβάθμιση του στελεχιακού του δυναμικού, καθώς και την ενθάρρυνση της ενίσχυσης της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Στο πλαίσιο διαφάνειας που λειτουργεί το Τμήμα, έχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα του τα κριτήρια/προσόντα για την εκλογή και εξέλιξη των μελών ΔΕΠ (http://www.med.auth.gr/KritiriaDEP, όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 143 του Ν. 4957/2022.

Συνοπτικά αναφέρεται ότι η κρίση για εκλογή ή εξέλιξη μέλους Δ.Ε.Π. βασίζεται στο συνολικό διδακτικό και ερευνητικό έργο του κρινόμενου, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της διδακτικής του ικανότητας, στη συνολική του επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα, με έμφαση στη διεθνή του παρουσία, στη συνεισφορά του στην αξιοποίηση της γνώσης και στη μεταφορά τεχνολογίας, όπως αυτή αποτιμάται πχ μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που έχει κατοχυρώσει, τη συμμετοχή στην εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων καθώς και στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για την έρευνα και την αναγνωρισμένη κοινωνική παρουσία και παρέμβαση. Επίσης συνεκτιμάται το επιστημονικό ήθος του υποψηφίου ως ουσιώδες στοιχείο για τη συγκρότηση της προσωπικότητάς του.

Οι επιδόσεις του προσωπικού στο διδακτικό και ερευνητικό έργο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος και στην ιστοσελίδα της ΜΟΔΙΠ ΑΠΘ. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή του προσωπικού του Τμήματος σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά φόρα, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά. Πολλές από αυτές τις δημοσιεύσεις έχουν αποσπάσει σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον.

Το Τμήμα Ιατρικής ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή δραστηριότητα του προσωπικού με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και τη χρήση νέων τεχνολογιών, χορηγεί εκπαιδευτικές άδειες για κινητικότητα, μετεκπαίδευση σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σε όλον τον κόσμο και υποστηρίζει το ερευνητικό έργο με την ανάπτυξη υποδομών, προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και αρωγή στη διεκδίκηση ανταγωνιστικών διεθνών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Παράλληλα, προωθεί τη συνεργασία με Καθηγητές της αλλοδαπής, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και ερευνητικό επίπεδο. Επίσης, το προσωπικό του Τμήματος επιδεικνύει αυξημένη επιστημονική κινητικότητα συμμετέχοντας σε συνέδρια της ημεδαπής και αλλοδαπής. Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού σε συνέδρια δεν απαιτείται η χορήγηση άδειας.

Οι παραπάνω δράσεις, αφενός μεν ενισχύουν και τη σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα, αφετέρου δε προωθούν και την επιστημονική και επαγγελματική εξέλιξη του

 

προσωπικού. Το Τμήμα ενθαρρύνει την επαγγελματική και επιστημονική ανάπτυξη του διδακτικού του προσωπικού, με την έγκριση χορήγησης διαφόρου τύπου αδειών (γρήγορες και άμεσες διαδικασίες), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία .Η έγκριση χορήγησης διαφόρου τύπου αδειών αφορά όλες τις βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού:

  • Επιστημονικούς λόγους για το εσωτερικό ή το εξωτερικό (άρθρο 157 του ν. 4957/2022) (ένα έτος για κάθε έξι έτη συνεχούς υπηρεσίας ή έξι μήνες για κάθε τρία έτη συνεχούς υπηρεσίας).

Η άδεια χορηγείται με απλές αποδοχές και στην περίπτωση που αφορά εξωτερικό οι αποδοχές προσαυξάνονται κατά 80% (μόνο εφόσον η συνεργασία στο εξωτερικό δεν περιλαμβάνει αμοιβή). Η άδεια χορηγείται ύστερα από συμπλήρωση τριών ετών πραγματικής υπηρεσίας στο ΑΕΙ.

  • Απασχόληση σε Έδρες Ελληνικών Σπουδών σε ΑΕΙ της αλλοδαπής, μέχρι τρία ακαδημαϊκά έτη (άρθρο 158 παρ. 5 του ν. 4957/2022)
  • Παράλληλη απασχόληση σε ΑΕΙ της αλλοδαπής, μέχρι ένα (1) ακαδημαϊκό εξάμηνο ανά ακαδημαϊκό έτος (άρθρο 158 παρ. 3 του ν. 4957/2022).
  • Για το Λοιπό Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΕΕΠ και ΕΔΙΠ χορηγούνται άδειες εκπαιδευτικές, για συνέδρια, σεμινάρια κλπ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ΠΔ. 147/2009.

Το Τμήμα συνεργάζεται για την υποστήριξη και ανάπτυξη του προσωπικού με το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης του ΑΠΘ (https://kedima.auth.gr/). Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης ασχολείται μεταξύ άλλων και με την υποστήριξη των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών σε θέματα διδασκαλίας, ιδιαίτερα μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία, λαμβάνοντας ιδιαίτερη πρόνοια για την αξιοποίησή τους προς υποστήριξη της διδασκαλίας σε άτομα με αναπηρία. Το Κέντρο συνεργάζεται με διδάσκοντες και φοιτητές, όσο και με διάφορες οργανικές μονάδες του Ιδρύματος (όπως Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης, Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης) προκειμένου να καταστήσει αποτελεσματικότερη τη χρήση των νέων μεθόδων διδασκαλίας και να προτείνει βέλτιστες λύσεις σε ενδεχόμενα προβλήματα.

Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης για την ανάπτυξη του προσωπικού:

  • Οργανώνει κύκλους μάθησης, επιμορφωτικές δράσεις, σεμινάρια κ.λπ.
  • Συγκεντρώνει, σχεδιάζει και αναπτύσσει ερευνητικό και επιμορφωτικό υλικό.

 

  • Μεριμνά για τη δημιουργία αποθετηρίου υποστηρικτικού ερευνητικού και επιμορφωτικού υλικού (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), καθώς και καλών πρακτικών.
  • Συνεργάζεται με άλλες αντίστοιχες δομές των ΑΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής και αναπτύσσει κοινές δράσεις και συνέργειες.
  • Οργανώνει Μητρώο συνεργαζόμενων μελών ΔΕΠ ή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων σε θέματα διδασκαλίας και μάθησης, προκειμένου να στηρίξουν επιμέρους ή/και εξειδικευμένες δράσεις του Γραφείου.

Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης δύναται να υποστηρίξει το προσωπικό συμμετέχοντας σε επιπλέον εκπαιδευτικές δραστηριότητες, όπως η παροχή υπηρεσιών για εκπόνηση μελετών, ανάπτυξη καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού που σχετίζεται με τη Διδασκαλία και τη Μάθηση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, καθώς και ανάληψη σχετικού ερευνητικού έργου.

Οι δράσεις του Τμήματος ενισχύονται από τη συμμετοχή του ίδιου του Ιδρύματος στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (EPICUR) και σε προγράμματα όπως το ERASMUS StaffTraining, ERASMUS+, το ERASMUS INTERNATIONAL, το ERASMUS MUNDUS, το Δίκτυο της Ουτρέχτης, το European UniversityFoundation (CAMPUS EUROPAE) και σε ακόμη περίπου 60 Διεθνείς Οργανισμούς, Δίκτυα και Ενώσεις. Οι συμμετοχές αυτές δίδουν τη δυνατότητα στο διδακτικό προσωπικό να μεταβεί στην αλλοδαπή για έρευνα, διδασκαλία καθώς και για παρακολούθηση επιμορφώσεων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται και η ενημέρωσή του για τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Μ5.4. Πολ. Υπ. Προσωπ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ: 

Η Πολιτική Διασφάλισης Ποιότητας του Τμήματος Ιατρικής εναρμονίζεται πλήρως με την πολιτική ποιότητας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, όπως αυτή έχει εγκριθεί από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος και αντικατοπτρίζει τις βασικές αξίες αυτού.

Το Τμήμα Ιατρικής μεριμνά για τη διασφάλιση και ανάδειξη της ποιότητας του διδακτικού, ερευνητικού και διοικητικού του έργου, μέσω της συνεχούς βελτίωσης όλων των λειτουργιών του και με τη συμμετοχή και συμβολή όλων των μελών του.

Το Τμήμα οργανώνει και υλοποιεί Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών υψηλών προδιαγραφών στους σημαντικότερους τομείς και πεδία της επιστήμης του, προσανατολισμένων στις σύγχρονες τάσεις και απαιτήσεις, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την ακαδημαϊκή του φυσιογνωμία. Επιπρόσθετα, το Τμήμα είναι προσηλωμένο στην προσπάθεια ανάπτυξης ενός δημιουργικού περιβάλλοντος έρευνας και εργασίας για όλο το προσωπικό του, διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό όσο και στην προσπάθεια ενός δημιουργικού ακαδημαϊκού περιβάλλοντος για τους φοιτητές του.

Η ποιότητα αναγνωρίζεται ως θεμελιακό στοιχείο για την πραγμάτωση του οράματος και την επίτευξη της αποστολής του Τμήματος για αυτό κρίνεται ως σημαντική η δημιουργία κουλτούρας ποιότητας.

 

Εφαρμογή Πολιτικής Ποιότητας – Διασφάλιση Ποιότητας

Το Τμήμα Ιατρικής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προκαρκινικές Παθήσεις στη Γυναικολογία» ειδικότερα δεσμεύονται για την εφαρμογή της πολιτικής ποιότητας, η οποία ενισχύει την ακαδημαϊκή φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό των προγραμμάτων μεταπτυχιακών σπουδών, προωθεί το σκοπό και το αντικείμενό τους, υλοποιεί τους στρατηγικούς τους στόχους (ως τίθενται καθ’ έτος) και καθορίζει τα μέσα, τις ενέργειες και τους τρόπους επίτευξής τους, διασφαλίζει τη συμμετοχή των ενδιαφερομένων μερών και εφαρμόζει τις ενδεικνυόμενες εσωτερικές και εξωτερικές διαδικασίες ποιότητας με απώτερο σκοπό τη διαρκή βελτίωσή τους. Πέραν των ανωτέρω το Τμήμα δεσμεύεται για την καλλιέργεια κλίματος επικοινωνίας και συνεργασίας μεταξύ όλων των μελών (προσωπικού, φοιτητών και ενδιαφερόμενων μερών) του Τμήματος.

Το Τμήμα Ιατρικής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προκαρκινικές Παθήσεις στη Γυναικολογία» εφαρμόζουν τις θεσμοθετημένες διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας του Εγχειριδίου Ποιότητας του Εσωτερικού Συστήματος Διασφάλισης Ποιότητας (ΕΣΔΠ) του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, με την κατά περίπτωση απαιτούμενη εξειδίκευση σε επίπεδο Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Η εφαρμογή των διαδικασιών του ΕΣΔΠ πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τη Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας (ΜΟΔΙΠ) του Πανεπιστημίου. Οι διαδικασίες διασφάλισης ποιότητας αποτελεί πολύτιμο εργαλείο για το Τμήμα και τα επιμέρους Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, ώστε να υλοποιήσουν τις διδακτικές και ερευνητικές τους δραστηριότητες, να εξασφαλίσουν την επίτευξη των στόχων που έχουν θέσει και να αναβαθμίσουν εν γένει το ακαδημαϊκό έργο.

Το Τμήμα Ιατρικής και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προκαρκινικές Παθήσεις στη Γυναικολογία», για την υλοποίηση της πολιτικής δεσμεύονται να εφαρμόσουν τις διαδικασίες ποιότητας που θα αποδεικνύουν:

  • την καταλληλόλητα της δομής και της οργάνωσης των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών
  • ότι τα επιδιωκόμενα μαθησιακά αποτελέσματα και προσόντα είναι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό και το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων Ανώτατης Εκπαίδευσης
  • την προώθηση της ποιότητας και αποτελεσματικότητας του διδακτικού/ερευνητικού έργου των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών
  • την καταλληλόλητα των προσόντων του διδακτικού προσωπικού για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών
  • τη σύνταξη, εφαρμογή και ανασκόπηση ειδικών ετήσιων στόχων ποιότητας για τη βελτίωση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών
  • το επίπεδο ζήτησης των αποκτώμενων προσόντων των αποφοίτων στην αγορά εργασίας
  • την ποιότητα των υποστηρικτικών υπηρεσιών
  • την αποδοτική αξιοποίηση των πόρων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, που ενδεχομένως προέρχονται από δίδακτρα
  • τη διενέργεια της ετήσιας εσωτερικής αξιολόγησης και ανασκόπησης του συστήματος διασφάλισης ποιότητας για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος, με τη συνεργασία της ΟΜΕΑ και της ΜΟΔΙΠ του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης.

Οι διαδικασίες που εφαρμόζονται για την παρακολούθηση και τη συνεχή βελτίωση της ποιότητας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, αναλύονται ως ακολούθως:

  • Εφαρμογή πολιτικής για τη διασφάλιση ποιότητας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, περιοδική ανασκόπηση και αναθεώρησή της (όταν απαιτείται).
  • Σχεδιασμός των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών, σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία και τους Κανονισμούς του ΑΠΘ, συνεκτιμώντας -στο πλαίσιο του εφικτού- τις απόψεις φοιτητών, αποφοίτων του Τμήματος και των ΠΜΣ και συνεργαζόμενων φορέων.
  • Εναρμόνιση με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο και τις κανονιστικές διατάξεις.
  • Εφαρμογή Κανονισμών των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών και λοιπών Κανονισμών και Κανονιστικών Αποφάσεων του ΑΠΘ.
  • Υποβολή του Ατομικού Απογραφικού Δελτίου και του Δελτίου Περιγραφής Μαθήματος στο πληροφοριακό σύστημα της ΜΟΔΙΠ, από τους διδάσκοντες.
  • Διενέργεια αξιολόγησης μαθημάτων και διδασκόντων από τους φοιτητές.
  • Ποικίλοι τρόποι αξιολόγησης των φοιτητών.
  • Προσπάθεια παρακολούθησης της εξέλιξης και επαγγελματικής αποκατάστασης αποφοίτων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών.
  • Διδακτικό προσωπικό (επιλογή, κανονισμοί, επιδόσεις, υποστήριξη).
  • Διάθεση και διαχείριση των πόρων των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (υποδομές, εξοπλισμός κ.α.).
  • Συλλογή και επεξεργασία/ανάλυση δεδομένων ποιότητας (πλήρη, ορθά και επικαιροποιημένα στοιχεία) για τη διασφάλιση της ποιότητας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος με στόχο τη βελτίωση αυτού.
  • Παρακολούθηση, ανάλυση και σύγκριση με εθνικούς και διεθνείς δείκτες.
  • Δημοσιοποίηση πληροφοριών για τα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών.
  • Ποιοτική και συστηματική ενημέρωση της ιστοσελίδας των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Ελληνικά, αγγλικά και ενδεχομένως και άλλη γλώσσα), για τη δημοσιοποίηση των σχετικών πληροφοριών του Προγράμματος.
  • Μηχανισμοί ανατροφοδότησης στρατηγικής και στοχοθεσίας κλπ, επισκόπηση, ανάληψη δράσεων και διορθωτικών ενεργειών (όταν απαιτείται).
  • Διεξαγωγή ετήσιας εσωτερικής αξιολόγησης (παρακολούθηση, έλεγχος και αναθεώρηση των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών), σύμφωνα με όλα τα προαναφερθέντα, βάσει των οδηγιών της ΕΘΑΑΕ και της ΜΟΔΙΠ.
  • Υποστήριξη των διαδικασιών εξωτερικής αξιολόγησης και πιστοποίησης, σε συνεργασία με τη ΜΟΔΙΠ.

 

Στόχοι Ποιότητας

Οι στόχοι ποιότητας, στους οποίους θα επικεντρώσει τις προσπάθειες του το Τμήμα Ιατρικήςγια το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Προκαρκινικές Παθήσεις στη Γυναικολογία» δύνανται να περιλαμβάνουν τα εξής:

  1. Η υψηλή στάθμη και ποιότητα των σπουδών με διεθνή κριτήρια.
  2. Η παροχή γνώσεων με έμφαση τόσο στις βασικές επιστήμες όσο και στο κλινικό έργο, μέσω σύγχρονων εκπαιδευτικών πρακτικών, όπως η μάθηση με βάση το πρόβλημα (problem-basedlearning, PBL) και η απαρτιωμένη διδασκαλία (integrationinmedicaleducation), παράλληλα με την καλλιέργεια της κριτικής, δημιουργικής και ερευνητικής σκέψης.
  3. Ο σωστός συνδυασμός βάθους και εύρους γνώσεων.
  4. Η εξοικείωση με τομείς αιχμής και η διεξαγωγή εργαστηριακού και κλινικού έργου, σε συνδυασμό με έρευνα διεθνούς επιπέδου.
  5. Συνεχής βελτίωση της ποιότητας στην εκπαίδευση και την έρευνα
  6. Ανάδειξη στην κοινωνία, στην πολιτεία, αλλά και στη διεθνή επιστημονική κοινότητα του έργου που συντελείται στο ΑΠΘ και στο ΠΜΣ

7.Ενίσχυση Συμβουλευτικής Σπουδών

Η επίτευξη των παραπάνω στόχων αποτελεί βασικό μέλημα του Τμήματος και καθίσταται δυνατή χάρη στην υψηλού βαθμού ποιότητα των μελών του Τμήματος και στην ενεργό συμμετοχή των φοιτητών στις δραστηριότητές του.

Μ1.1. Πολ. Ποιότ. ΠΜΣ