Καλλιτεχνικός Διαγωνισμός

Η Χημεία και η Τέχνη συναντώνται στο 6ο ΣΧΜΠΦ

Η Χημεία, θεμελιώδης επιστήμη της ύλης και της ζωής, διερευνά τη Φύση αποσκοπώντας να αποτυπώσει τη δημιουργία και την εξέλιξή της αλλά και να συνθέσει νέες μορφές που προάγουν την ανθρώπινη ύπαρξη και το φυσικό περιβάλλον. Σε αυτό το κοινό τόπο αλληλεπίδρασης της Επιστήμης και της Φύσης διαμορφώνεται συχνά ένας χώρος δημιουργικότητας με ιδιαίτερη αισθητική που επηρεάζει τις εξελίξεις τόσο της Τεχνολογίας όσο και της ίδιας της Τέχνης.

Με στόχο να προβληθεί η αισθητική πλευρά της Χημείας, προ(σ)καλούμε φέτος, στο πλαίσιο του 6ου ΣΧΜΠΦ, όλους τους προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, και μεταδιδακτορικούς ερευνητές του Τμήματός μας να συμμετέχουν σε ένα πρωτότυπο καλλιτεχνικό διαγωνισμό εικόνας με θέμα «Χημεία και Καλλιτεχνία»!

Ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τις εικαστικές δημιουργίες από τους ίδιους τους νέους ή μελλοντικούς συναδέλφους. Καλούμε όλους όσους διαθέτουν καλλιτεχνικές δεξιότητες να εμπνευστούν από τη Χημεία της σύγχρονης καθημερινής ζωής, των οικολογικών προβλημάτων και των ανθρώπινων αναγκών και να εκφραστούν μετατρέποντας τις ιδέες τους σε ψηφιακά έργα.

Ο διαγωνισμός περιλαμβάνει δύο κατηγορίες:

  1. Σχεδιασμός λογότυπου του Συνεδρίου Χημείας Μεταπτυχιακών και Προπτυχιακών Φοιτητών ΑΠΘ που θα συνοδεύει τη διοργάνωση για τα επόμενα χρόνια.
  2. Δημιουργία ψηφιακής εικόνας με θέμα «Χημεία στην καθημερινή ζωή»

Η αξιολόγηση θα γίνει από τους συνέδρους, με ψηφοφορία που θα γίνει την 1η ημέρα του Συνεδρίου (11/11/2023), λαμβάνοντας υπόψη την ποιότητα, τη δημιουργικότητα και τη συνάφεια των έργων με τη Χημεία.

Οι δημιουργίες θα παρουσιαστούν στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου αλλά και με προβολή στις αίθουσες πριν και στα διαλείμματα των ομιλιών. Τα έργα των διαγωνιζόμενων θα συγκεντρωθούν σε έντυπο διαφημιστικό υλικό που θα διαμοιραστεί σε εκδηλώσεις της ΕΕΧ κατά το 2024.

Τα έπαθλα διάκρισης της καλύτερης πρωτότυπης εικόνας και του καλύτερου λογότυπου θα συνοδεύονται με το χρηματικό ποσό των 100 ευρώ, έκαστο.

Προϋποθέσεις συμμετοχής – Πνευματικά δικαιώματα:

Γίνεται δεκτή η ηλεκτρονική υποβολή πρωτότυπων ψηφιακών έργων που δημιουργούνται από υπολογιστή αλλά και γραφικά. Τα έργα πρέπει να είναι στατικά (εικόνες) σε μορφή jpeg, png, κατάλληλα για εκτύπωση σε μέγεθος Α3 με ανάλυση 300 ppi/dpi, ιδανικά μεταξύ 1 – 10 MB, και να συνοδεύονται από μια σύντομη περιγραφή (μέγιστο 280 χαρακτήρες) του θέματος αλλά και της τεχνικής λήψης ή δημιουργίας τους.

Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει οι ίδιοι να διατηρούν τα πνευματικά δικαιώματα χρήσης/προβολής του έργου τους. Δεν γίνονται δεκτές οι εικόνες που έχουν υποβληθεί προηγουμένως σε άλλο διαγωνισμό ή που έχουν εμφανιστεί σε δημοσιεύσεις με κριτές. Είναι δυνατή η υποβολή εικόνων που έχουν προηγουμένως αναρτηθεί σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Οι διαγωνιζόμενοι διατηρούν τα δικαιώματα για τις δημιουργίες τους, αλλά χορηγούν στην Ένωση Ελλήνων Χημικών (ΠΤΚΔΜ/ΕΕΧ) μια μη αποκλειστική για μη εμπορική χρήση άδεια για προβολή, αναπαραγωγή και διανομή εικόνων που υποβλήθηκαν σε αυτόν τον διαγωνισμό. Η ΕΕΧ (ΠΤΚΔΜ) διατηρεί το δικαίωμα να τροποποιεί τις υποβολές προκειμένου να βελτιστοποιήσει την εμφάνισή τους για προβολή.

NEA Προθεσμία υποβολών: 30-09-2023