“Το χρώμα στον αρχαίο κόσμο και στην Καινή Διαθήκη”
Την εβδομάδα 20 με 23 Ιανουαρίου 2020 το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών του Τομέα Αγία Γραφής και Πατερικής Γραμματείας φιλοξενεί την καθ. Lourdes Garcia Urena, του Πανεπιστημίου San Paolo της Μαδρίτης στο πλαίσιο των ανταλλαγών Erasmus. H κ. Urena θα δώσει μία σειρά διαλέξεων με θέμα “Το χρώμα στον αρχαίο κόσμο και στην Καινή Διαθήκη”.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Επιστημονική υπεύθυνη: Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, αναπλ. καθηγήτρια
Βλ. http://blog.past.auth.gr/?p=2222
ΤΟ ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ ΚΑΙ Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΟΥ
Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών διοργανώνει σειρά ομιλιών με θέμα «Το κατά Μάρκον Ευαγγέλιο και η ερμηνεία του». Εισηγητής o καθηγητής της Καινής Διαθήκης στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου της Louvain Geert van Oyen.
Το πρόγραμμα έχει ως εξής:
Επιστημονική υπεύθυνη: Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, αναπλ. καθηγήτρια
Βλ. https://www.past.auth.gr/sites/default/files/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%20%CE%9C%CE%AC%CF%81%CE%BA%CE%BF%CE%BD_%20van%20Oyen.pdf#overlay-context=el/node/2929
“Vital-DH: The surprising marriage of Digital Humanities and Bioinformatics”
Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος διοργανώνει επιστημονική συνάντηση με θέμα: “Vital-DH: The surprising marriage of Digital Humanities and Bioinformatics”, τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής.
Εισηγήτριες:
Sara Schulthess, Postdoc at Vital-DH projects@Vital-IT
Αναστασία Χασάπη, Ερευνήτρια / Υπολογιστική Βιολόγος
Σ’αυτή τη διάλεξη θα παρουσιάσουμε το τμήμα Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών Vital-DH, το οποίο συντέθηκε υπό το Ελβετικό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής και αποτελεί, από όσο γνωρίζουμε, τη μόνη διατμηματική δομή τέτοιου τύπου. Θα μιλήσουμε για ένα από τα project μας εν ονόματι HumaRec (https://humarec.org), στο οποίο διερευνούμε το πώς ο ψηφιακός ρυθμός παραγωγής και δημοσίευσης πληροφοριών μπορεί να μετασχηματίσει και να διαμορφώσει την έρευνα στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Το HumaRec διερευνά αυτή την ερώτηση χρησιμοποιώντας σαν test-case ένα μοναδικό, τρίγλωσο χειρόγραφο της Νέας Διαθήκης, το Marciana Gr. Z. 11 (379), γραμμένο στα Ελληνικά, Λατινικά και Αράβικα. Η διάλεξη θα δοθεί στα Αγγλικά.
Βιογραφικά σημειώματα
Sara Schulthess, Postdoc at Vital-DH projects@Vital-IT
Sara Schulthess studied Theology at the University of Lausanne. During her doctoral research, she specialised in the study of Arabic manuscripts of the New Testament, more specifically in the letters of Paul. Simultaneously, she developed a strong interest for Digital Humanities. She defended her PhD thesis in 2016, entitled “The Arabic Manuscripts of the Letters of Paul of Tarsus. Come Back to a Neglected Field“ (University of Lausanne / Radboud University of Nijmegen). She is currently working on a trilingual Greek-Latin-Arabic manuscript of the New Testament for the Swiss National Foundation project HumaReC (https://humarec.org) in the interdisciplinary team of Vital-IT at the Swiss Institute of Bioinformatics.
Αναστασία Χασάπη, Ερευνήτρια / Υπολογιστική Βιολόγος
Η Αναστασία γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδασε Βιολογία. Στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο της Γενεύης, στο αντικείμενο της Βιοπληροφορικής και της Πρωτεομικής. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με ένα διδακτορικό στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης, με θέμα την υπολογιστική μοντελοποίηση γενετικών πληροφοριών. Ακολούθησε ένας χρόνος στην Hainan της Κίνας, όπου αφιερώθηκε στη διδασκαλία. Από την επιστροφή της και έπειτα εργάζεται στο Ελβετικό Ινστιτούτο Βιοπληροφορικής (SIB) και συγκεκριμένα στο κέντρο αριστείας Vital-IT με τον τίτλο της Ερευνήτριας Υπολογιστικής Βιολόγου, συμμετέχοντας σε ένα ευρύ φάσμα ερευντικών δραστηριοτήτων. Η Αναστασία αποτελεί ένα από τα βασικά μέλη του τμήματος Ψηφιακών Ανθρωπιστικών Επιστημών της Vital-IT (Vital-DH), το οποίο έχει αναπτύξει πληθώρα εφαρμογών που χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση από ερευνητές του τομέα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες της ομάδας Vital-DH μπορείτε να επισκεφθείτε τον ιστότοπο: https://vital-dh.vital-it.ch
Επιστημονική υπεύθυνη: Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, επίκ. Καθηγήτρια
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΩΣ ΔΙΑΚΟΝΙΣΣΕΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ
Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος διοργανώνει επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: “Οι Γυναίκες ως διακόνισσες στην πρώτη Εκκλησία” την Τρίτη 4 Απριλίου 2017 και ώρα 17.30 στην αίθουσα συνεδριάσεων της Θεολογικής Σχολής.
Εισηγητές:
Reimund Bieringer (Παν/στήμιο KU Leuven)
Peter Oakes (Παν/στήμιο Μanchester)
Dominika Kurek-Chomycz (Παν/στήμιο Hope Liverpool)
Αικατερίνη Τσαλαμπούνη (Α.Π.Θ.).
Επιστημονική υπεύθυνη: Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, επίκ. Καθηγήτρια
Βλ. http://blog.past.auth.gr/?p=552
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΓΝΩΣΤΙΚΙΣΜΟ
Το Εργαστήριο Βιβλικών Σπουδών του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας Α.Π.Θ. διοργανώνει σειρά επιστημονικών διαλέξεων για τον Γνωστικισμό με καλεσμένη την ειδική επιστήμονα Dr. Ulla Tervahauta, μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Centre of Excellence Reason and Religious Recognition, Academy of Finland.
O όρος «γνωστικισμός», όρος που επινοήθηκε κατά τον 17ο αι., χρησιμοποιείται για να δηλώσει ένα θρησκευτικό κίνημα του 2ου και 3ου αι.. Κάτω από τον γενικό αυτό χαρακτηρισμό τοποθετούνται διάφορες θρησκευτικές ομάδες, με κοινά ιδεολογικά χαρακτηριστικά. Για πολλούς αιώνες γνωρίζαμε για αυτές κυρίως από αντιαιρετικά κείμενα χριστιανών συγγραφέων της ίδιας εποχής. Η ανακάλυψη της βιβλιοθήκης του Nag Hammadi πρόσφερε πλούσιο υλικό κι ανέδειξε την πολυμορφία της αρχαίας «Γνώσης» αποκαλύπτοντας σημαντικές πτυχές της ιδεολογίας αυτών των ομάδων. Μολονότι πολλά ερωτήματα σχετικά με την ταυτότητα των αρχαίων γνωστικών παραμένουν αναπάντητα, κείμενα, όπως αυτά του Nag Hammadi, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες για τις αρχαίες αυτές ομάδες και γενικότερα για τον αρχέγονο Χριστιανισμό.
Το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει ως εξής:
Η είσοδος είναι ελεύθερη σε κάθε ακαδημαϊκά ενδιαφερόμενο.
Επιστημονική υπεύθυνη: Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, επίκ. Καθηγήτρια