Θεματικός άξονας ακαδ. έτους 2014-15
Διεπιστημονικές προσεγγίσεις στην Αγία Γραφή
1η συνάντηση:Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014 ώρα 6:00 μμ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής
Εἰσηγήτρια: Françoise VINEL, Καθηγήτρια της Αρχαίας Χριστιανικής Γραμματείας της Σχολής Καθολικής Θεολογίας του Πανεπιστημίου του Στρασβούργου
Θέμα: «Augustin exégète : des principes herméneutiques (De doctrina christiana) à l’interprétatipn de la Bible» «Ο Αυγουστίνος ως ερμηνευτής: ερμηνευτικές αρχές (στο έργο του ‘‘Περί της χριστιανικής διδασκαλίας’’) για την ερμηνεία της Βίβλου».
2η συνάντηση: Πέμπτη 27 Νοεμβρίου και ώρα 6:00 μμ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής
Εἰσηγητής: Χρήστος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, Καθηγητής της Καινής Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ
Θέμα: «Τα χειρόγραφα του Nag Hammadi και η σχέση τους με την Καινή Διαθήκη».
3η συνάντηση:Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015 ώρα 5:00 μμ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής, θεολογική συνάντηση-Workshop με θέμα: «Θεολογία και περιβάλλον· προβληματισμοί και οικο-θεολογικές προτάσεις μέσα από τη χριστιανική κειμενική παράδοση».
Εισηγητές: Ελένη Αντωνοπούλου, ΕΔΙΠ: “Το περιβάλλον ως πρόκληση στην κοινωνία της επικινδυνότητας”
Απόστολος Κραλίδης, επίκ. καθηγητής: “Θρησκείες και περιβάλλον”
Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, επίκ. καθηγήτρια: “Η αξιοποίηση των βιβλικών κειμένων στις οικο-θεολογικές συζητήσεις – το ζήτημα των αποκαλυπτικών κειμένων”
Συμεών Πασχαλίδης, καθηγητής: “Ο άνθρωπος και τα ζώα στην πατερική και μοναστική παράδοση: Το οικολογικό πρότυπο του προπτωτικού ανθρώπου”
Δέσποινα Μιχελάκη (Β΄βάθμια Δυτικής Θεσσαλονίκης, Γραφείο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης): “Περιβαλλοντική εκπαίδευση στη Ββάθμια Εκπαίδευση: δυνατότητες και προοπτικές”
4η συνάντηση: Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015 και ώρα 6:00 μμ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής
Εἰσηγητής: David HORRELL Καθηγητής της Καινής Διαθήκης του Τμήματος Θεολογίας και Θρησκειολογίας στο Πανεπιστήμιο του Exeter (Ηνωμένο Βασίλειο)
Θέμα: Ethnicity, Race, and Religion in the Construction of Early Christian and Jewish Identities (Εθνότητα, Φυλή και Θρησκεία στην κατασκευή των πρωτοχριστιανικών και ιουδαϊκών ταυτοτήτων)
Τον εισηγητή και το έργο του παρουσιάζει η Αικατερίνη Τσαλαμπούνη, Επικ. Καθηγήτρια της Καινής Διαθήκης
5η συνάντηση: Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015 και ώρα 6:00 μμ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής
Εἰσηγητής: Hans AUSLOOS Καθηγητής της Παλαιάς Διαθήκης της Θεολογικής Σχολής στο Καθολικό Πανεπιστήμιο της Louvain (Βέλγιο)
Θέμα: The ‘Translation Technique’ of the Septuagint (Η ‘Τεχνική της Μεταφράσεως’ των Εβδομήκοντα)
Τον εισηγητή και το έργο του παρουσιάζει η Επίκουρη Καθηγήτρια της Παλαιάς Διαθήκης Ευαγγελία Δάφνη
6η συνάντηση: Πέμπτη 30 Απριλίου 2015 και ώρα 6:00 μμ. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής
Εἰσηγήτρια: Jaroslava ŠT ASTNA (Καθηγήτρια Κοινωνιολογίας, της Προτεσταντικής Θεολογικής Σχολής, στον Τομέα Κοινωνικού και Ποιμαντικού έργου, του Καρολινείου Πανεπιστημίου της Πράγας)
Θέμα: Social enterpreneurship – an inovative method of social integration. Involvement of students in social economy (Κοινωνική επιχειρηματικότητα – μια καινοτόμος μέθοδος της κοινωνικής ένταξης Η συμμετοχή των φοιτητών στην κοινωνική οικονομία).
7η συνάντηση: Παρασκευή 22 Μαΐου 2015 και ώρα 6:00 μμ.. στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του 1ου ορόφου της Θεολογικής Σχολής
Εἰσηγητής: Oleg Zybenko Καθηγητής του Πανεπιστήμιου του Λβώβ της Ουκρανίας (του Παιδαγωγικού Πανεπιστημίου της Μόσχας) και της Θεολογικής Ακαδημίας και Σεμιναρίου του Κιέβου (της Ορθοδόξου Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας)
Θέμα: Η αντίληψη του Βυζαντίου και της βυζαντινής κληρονομιάς στη Ρωσία του 19ου αιώνα
Τον εισηγητή και το έργο του παρουσιάζει η Επίκουρη Καθηγήτρια της Μεταβυζαντινής Εκκλησιαστικής Γραμματείας κ. Άννα Καραμανίδου