Προσωπικό

Διδάσκοντες / Διδάσκουσες στο ΔΠΜΣ

Το ΔΠΜΣ υιοθετεί σαφείς, διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα με αποκλειστικό στόχο:

  • Τη διασφάλιση του κύρους του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών
  • Τη διαρκή βελτίωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου των Τμημάτων και του ΔΠΜΣ και τη
  • Διαρκή βελτίωση της θέσης του ΔΠΜΣ τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Το διδακτικό έργο του ΔΠΜΣ ανατίθεται, κατόπιν απόφασης του αρμόδιου οργάνου  της Επιτροπής Προγράμματος Σπουδών.

Ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις σχετικά με την ανάθεση του διδακτικού έργου δύναται να ορίζονται στην απόφαση ίδρυσης του εκάστοτε Δ.Π.Μ.Σ. Ως διδακτικό έργο νοείται:

α) η αυτοδύναμη διδασκαλία μαθημάτων, υποχρεωτικών και επιλογής,

β) η διεξαγωγή εργαστηρίων και εργαστηριακών ασκήσεων,

γ) το κλινικό έργο για τη διδασκαλία φοιτητών και η διεξαγωγή κλινικών ασκήσεων,

δ) η εποπτεία και ο συντονισμός των φοιτητών κατά τη διενέργεια πρακτικής άσκησης,

ε) η επίβλεψη εργασιών ή διπλωματικών εργασιών και

στ) η οργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων και συνεδρίων ή η οργάνωση και ο συντονισμός άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην εμβάθυνση και εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο γνώσεων των φοιτητών/τριων σε επιστημονικές περιοχές του γνωστικού αντικειμένου του προγράμματος σπουδών.

Το διδακτικό προσωπικό του Π.Μ.Σ. δύναται να προέρχεται από:

α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ίδιου ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,

β) ομότιμους Καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ιδίου ή άλλου Α.Ε.Ι.,

γ) συνεργαζόμενους καθηγητές,

δ) εντεταλμένους διδάσκοντες,

ε) επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές,

στ) ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α΄ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής,

ζ) επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του Δ.Π.Μ.Σ  και

στ) Μεταδιδακτορικούς ερευνητές, διδάκτορες ή υποψήφιους διδάκτορες των συνεργαζόμενων Τμημάτων.

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για την κατάθεση και αξιολόγηση μιας υποψηφιότητας συνεχίζουν να είναι τα κριτήρια που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία κρίνεται το συνολικό επιστημονικό έργο των υποψηφίων, δηλαδή το διδακτικό, ερευνητικό, εργαστηριακό έργο, καθώς και το ακαδημαϊκό ήθος.

Γρηγόρης Ζαρωτιάδης

Γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου το 1972 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Johannes Kepler Πανεπιστημίου του Linz στην Αυστρία. Κατά τη διάρκεια των διδακτορικών σπουδών του ήταν για έναν χρόνο στο Πανεπιστήμιο του Manchester, Institute for Science and Technology ως επισκέπτης ερευνητής. Υπηρετεί ως τακτικός καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Οικονομικών Επιστημών, της οποίας διετέλεσε κοσμήτορας. Είναι μέλος του Συμβουλίου Διοίκησης του ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ένωσης των Οικονομικών Πανεπιστημίων της Νότιας και της Ανατολικής Ευρώπης και της Παρευξείνιας Ζώνης (http://www.asecu.gr).  Επίσης προεδρεύει στο Αριστοτέλειο Κέντρο Κοινωνικής Έρευνας και Υποστήριξης Λήψεως Αποφάσεων και διευθύνει το Διεπιστημονικό Εργαστήριο Παρευξείνιων και Μεσογειακών Μελετών στο ΑΠΘ (https://ilabsem.web.auth.gr/). Τέλος είναι μέλος του Leadership Council του SDSN Black Sea (http://sdsn-blacksea.auth.gr/). Η έρευνά του εκτυλίσσεται στο πεδίο των διεθνών οικονομικών και της οικονομικής ανάπτυξης, με πλήθος διεθνών δημοσιεύσεων – εκδόσεων και ανάλογων ετεροαναφορών. Από το 2000 είναι ανεξάρτητο, μη-εκτελεστικό μέλος και τα τελευταία έτη Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΔΡΟΜΕΑΣ ΑΒΕΕΑ.

Λέντζης Δημοσθένης

Ο Δημοσθένης Λέντζης γεννήθηκε το 1978 στην Καβάλα, όπου ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Το 1995 εισήχθη στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ από την οποία απέκτησε πτυχίο, μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης και διδακτορικό δίπλωμα. Για την εκπόνηση της διδακτορικής διατριβής του, με θέμα την αρχή της διαφάνειας στην έννομη τάξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έλαβε υποτροφία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Από το 2005 έως το 2012 εργάσθηκε ως υπάλληλος διοικήσεως στη Γενική Διεύθυνση «Βιβλιοθήκη, Έρευνα και Τεκμηρίωση» του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Λουξεμβούργο. Το 2013 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη για να υπηρετήσει, ως λέκτορας αρχικά, ως επίκουρος καθηγητής στη συνέχεια και ως αναπληρωτής καθηγητής (από τον Μάρτιο του 2024 έως σήμερα) στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ. Το έργο του (τρεις μονογραφίες και δεκάδες άρθρα και σχόλια σε δικαστικές αποφάσεις) εστιάζει σε βασικά ζητήματα του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ άλλων στο αξιακό του υπόβαθρο, στις σχέσεις του με το εθνικό δίκαιο, στην εφαρμογή του από τα εθνικά δικαστήρια και στην προστασία των δικαιωμάτων που εγγυάται για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Κωνσταντίνος Τζιάρας

Ο Κώστας Τζιάρας είναι ιστορικός, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ. Ειδικεύεται στην κοινωνική ιστορία, την «ιστορία από τα κάτω». Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα σχετίζονται με την ιστορία του προσφυγικού και μεταναστευτικού φαινομένου, την ιστορία της εργασίας και των κοινωνικών και πολιτικών κινημάτων. Από ακαδημαϊκό έτος 2022-2023 διδάσκει το μάθημα «Ιστορικές καταβολές του φαινομένου της μαζικής μετανάστευσης» στο διατμηματικό μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Διαχείριση της μαζικής μετανάστευσης και πληθυσμών σε κίνηση» στο ΑΠΘ και το μάθημα «Ιστορικός γραμματισμός και ΜΜΕ» στο διατμηματικό ΜΠΣ του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας «Δημόσιος Λόγος και Ψηφιακά Μέσα». Στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών σε προπτυχιακό επίπεδο έχει διδάξει τα μαθήματα, «Πρόσφυγες και Μετανάστες», «Στοιχεία για το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα», «Ολοκαύτωμα και Ιστορική Μνήμη», «Ο αντισημιτισμός στον 20ο αιώνα». Έχεις εργαστεί ως υπότροφος – ερευνητής στο ΑΠΘ και έχει πολλές συμμετοχές σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και επιστημονικά εργαστήρια, ενώ δεκαοχτώ δημοσιεύσεις του έχουν εκδοθεί σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων. Το 2023 εκδόθηκε η διδακτορική του διατριβή με τίτλο «Το κόκκινο και το γκρίζο: Φτώχεια και πολιτική στη Θεσσαλονίκη του Μεσοπολέμου». Υπό έκδοση είναι το ηλεκτρονικό ακαδημαϊκό σύγγραμμα με τίτλο «Ο αντισημιτισμός στον 20ο αιώνα: Κοινωνική, οικονομική και πολιτική ιστορία του φαινομένου» για το οποίο εργάστηκε ως συν – συγγραφέας από κοινού με την καθηγήτρια Μαρία Καβάλα στα πλαίσια του Έργου Καλλιπος+.