Προγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Παιδοδοντιατρικής

Τμήμα Οδοντιατρικής
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Το Πρόγραμμα

Το Τμήμα Οδοντιατρικής οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών με τίτλο: «Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Παιδοδοντιατρική» (Π.Μ.Σ.Π), (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry). Στη διεξαγωγή του Π.Μ.Σ. της Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry) θα συμμετέχει αποκλειστικά το Τμήμα Οδοντιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

277844313_1898347383695211_1082353138981024815_n

Νέα • Ανακοινώσεις

Μαθήματα Τρίτου Έτους

ΕΙΔΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ Specialty Curriculum                                                                    ΚΩΔΙΚΟΣ                                           ΜΑΘΗΜΑ  ΕCTS  ΩΡΕΣ/εβδ.  Ε΄  ΕΞΑΜΗΝΟ – 5th Semester  Seminar/ Clinic / Teaching  Εμπειρία προπτυχιακής επίβλεψης – Παρουσίαση κλινικών περιπτώσεων. Undergraduate

Διαβάστε περισσότερα »

Συχνές Ερωτήσεις

Κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί για την παρακολούθηση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Παιδοδοντιατρική είναι:

  1. Πτυχιούχοι Τμημάτων Οδοντιατρικής Πανεπιστημίων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  2. Πτυχιούχοι Τμημάτων Οδοντιατρικής ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής, χωρών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφόσον ο τίτλος σπουδών και το αναλυτικό πρόγραμμα σπουδών (που αναφέρει αναλυτικά διδακτικές μονάδες, αναλυτική βαθμολογία με συνοπτική περιγραφή του περιεχόμενου και ακριβή περιγραφή της κλινικής άσκησης κάθε γνωστικού αντικειμένου) είναι γραμμένα στην Αγγλική γλώσσα, ή μεταφρασμένα στην Ελληνική γλώσσα, με επικύρωση από την αντίστοιχη Ελληνική προξενική αρχή της χώρας όπου λειτουργεί το αντίστοιχο Ίδρυμα και στις δύο περιπτώσεις. Στην περίπτωση αυτή η Σ.Ε. του Π.Μ.Σ. της Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry θα κρίνει την επάρκεια και καταλληλότητα των υποψηφίων κατά περίπτωση.

Η αναγνώριση τίτλων σπουδών της αλλοδαπής για εισαγωγή σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών, γίνεται από τα Ακαδημαϊκά Τμήματα. Σε περίπτωση που ο πρώτος κύκλος σπουδών έχει πραγματοποιηθεί στην αλλοδαπή, ο υποψήφιος δεν υποχρεούται να φέρει την ισοτιμία τίτλων σπουδών από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. Ακόμα κι αν προσκομίσει ισοτιμία, η αναγνώριση πάλι γίνεται από το Τμήμα.

Τα Ακαδημαϊκά Τμήματα έχουν την ευθύνη της ακαδημαϊκής και μόνο αναγνώρισης των τίτλων σπουδών και όχι της ισοτιμίας. Για την ισοτιμία των τίτλων σπουδών, την ευθύνη εξακολουθεί να έχει ο Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π..

Οι ενδιαφερόμενοι, που έχουν κάνει ήδη αίτηση ή φοιτούν στο Π.Μ.Σ. «Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry)», υπό την αίρεση της προσκόμισης ατομικής πράξης αναγνώρισης από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π., απαλλάσσονται από αυτήν την υποχρέωση και η αίτησή τους ή η συνέχιση των σπουδών τους εξετάζεται με βάση τα κριτήρια του νέου νόμου.

Τρόπος ελέγχου του γενικού τύπου τίτλου πρώτου κύκλου σπουδών:

  1. η γνησιότητα πιστοποιείται:
    1. με σφραγίδα της Χάγης,
    2. με κατάθεση του πτυχίου και ταυτόχρονη ενημέρωση του Πανεπιστημίου της Αλλοδαπής από τον ενδιαφερόμενο. Η ενημέρωση συνοδεύεται με επίσημο email του Πανεπιστημίου της Αλλοδαπής δίνοντας στην Γραμματεία του εκάστοτε Ακαδημαϊκού Τμήματος τη δυνατότητα να ελέγξει τη γνησιότητα,
  2. σε περίπτωση που χρειάζεται η ειδικότητα που απονέμει ο τίτλος σπουδών, ο έλεγχος γίνεται από την αναγραφή του στο πτυχίο και την αναλυτική βαθμολογία ή το Παράρτημα Διπλώματος,
  3. σε περίπτωση που μας ενδιαφέρει ο βαθμός, χρησιμοποιούμε την αντιστοίχιση με τη διαδικασία που γνωστοποιήθηκε από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π.,
  4. η ακαδημαϊκή αναγνώριση αφορά μόνο τη συγκεκριμένη διαδικασία, κατοχυρώνεται με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος και δεν δίνεται στον ενδιαφερόμενο. Αν ο υποψήφιος θέλει σχετική βεβαίωση θα πρέπει να αποταθεί στον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για Ισοτιμία.

Ο αριθμός εισακτέων ανα διετία σπουδών ορίζεται σε τέσσερεις (4) το λιγότερο και έξι (6) το περισσότερο μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το Π.Μ.Σ. Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry)» δεν μπορεί να λειτουργήσει με λιγότερο από τέσσερεις (4) μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Το Π.Μ.Σ. «Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry)» κατόπιν απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος, προκηρύσσει θέσεις με ανοικτή διαδικασία. Ειδικότερα, στην πρόσκληση αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, ο αριθμός εισακτέων, οι κατηγορίες υποψηφίων, ο τρόπος εισαγωγής, τα κριτήρια επιλογής, κ.λπ., οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Σε περίπτωση που ο τρόπος εισαγωγής περιλαμβάνει και γραπτή εξέταση, η Σ.Ε. και η Τριμελή Επιτροπή Επιλογής και Εξέτασης καθορίζει τη διαδικασία, τον αριθμό, την ύλη των εξεταστέων μαθημάτων, τις ημερομηνίες εξέτασης, καθώς και τον τρόπο βαθμολόγησης.

Η προκήρυξη εισαγωγής μεταπτυχιακών φοιτητών δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Τμήματος. Οι αιτήσεις συνοδευόμενες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Τμήματος, είτε σε έντυπη είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Στην πρόσκληση αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, κατηγορίες πτυχιούχων και αριθμός εισακτέων, τρόπος εισαγωγής, κριτήρια επιλογής, οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται. Το Π.Μ.Σ. «Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry)» προγραμματίζεται να απασχολεί κατά προσέγγιση τρεις (3) συνολικά διδάσκοντες, μέλη Δ.Ε.Π. και πιθανά άλλους εξειδικευμένους παιδοδοντίατρους που θα προσλαμβάνονται για τις ανάγκες του προγράμματος. Αυτό αντιστοιχεί σε αναλογία περίπου 1 διδάσκοντα ανά 2 φοιτητές τουλάχιστον με την παρούσα δυναμικότητα του προγράμματος για εκπαίδευση 6 συνολικά μεταπτυχιακών φοιτητών.

Οι υποψήφιοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και το αντίστοιχο παράβολο αξιολόγησης του φακέλου τους, όπως αυτό καθορίζεται από τη Γ.Σ. Οι αιτήσεις μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατατίθενται στη Γραμματεία του Τμήματος Οδοντιατρικής σε έντυπη και σε ηλεκτρονική μορφή.

Οι αιτήσεις συνοδεύονται υποχρεωτικά από:

  • Πτυχίο Οδοντιατρικής (για αλλοδαπούς υποψηφίους απαιτείται να έχουν λάβει αναγνώριση ισοτιμίας από τον Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. για τον Τίτλο Σπουδών τους ή να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που περιγράφονται στο Άρθρο 4, παράγραφος 2 του παρόντος Κανονισμού )
  • Πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας.
  • Αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα (Παράρτημα Ι).
  • Αποδεικτικό οδοντιατρικής κλινικής εμπειρίας στην άσκηση γενικής οδοντιατρικής τουλάχιστον μονοετούς διάρκειας μετά τη λήψη του πτυχίου. Η κλινική εμπειρία πρέπει να αποδεικνύεται: (α) από πιστοποιητικό άδειας λειτουργίας οδοντιατρείου και δελτία παροχής υπηρεσιών, ή (β) από πιστοποιητικό προϋπηρεσίας σε θέση οδοντιάτρου στις ένοπλες δυνάμεις ή σε άλλη υπηρεσία, ή σε ιδιωτικό οδοντιατρείο.
  • Αποδεικτικά στοιχεία οποιασδήποτε επαγγελματικής (κλινικής), εκπαιδευτικής, ερευνητικής ή άλλης επιστημονικής δραστηριότητας που περιγράφεται μέσα στο βιογραφικό σημείωμα.
  • Αποδεικτικά στοιχεία άριστης γνώσης της αγγλικής γλώσσας επιπέδου Γ2 (C2) σύμφωνα με τα πιστοποιητικά που ορίζονται από τις προκηρύξεις του Α.Σ.Ε.Π. (Παράρτημα ΙI), τα οποία θα πρέπει να έχουν αποκτηθεί πριν από την υποβολή της αίτησης υποψηφιότητας.
  • Αποδεικτικά πιθανής πολύ καλής γνώσης της γαλλικής, γερμανικής, ιταλικής, ισπανικής ή ρωσικής γλώσσας.
  • Η επιλογή αλλοδαπών υποψηφίων απαιτεί βεβαιωμένη γνώση της ελληνικής γλώσσας επιπέδου Β2 το αργότερο ως την έναρξη του 2ου εξαμήνου. Αν δεν προσκομιστεί βεβαίωση εκ των προτέρων, οι υποψήφιοι υποβάλλουν δήλωση ότι, αμέσως μετά την επιλογή τους το αργότερο, υποχρεούνται να αρχίσουν παρακολούθηση του θερινού τμήματος Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας του Α.Π.Θ. για το σκοπό αυτό.

Για τους υποψηφίους που είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων εκτός του Α.Π.Θ., απαιτούνται τρεις συστατικές επιστολές, μία από τον Κοσμήτορα ή Πρόεδρο της Σχολής, και δύο από καθηγητές της Οδοντιατρικής Σχολής από την οποία αποφοίτησαν, εκ των οποίων ο ένας τουλάχιστον να είναι σχετικός με το γνωστικό αντικείμενο της Παιδοδοντιατρικής.

Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος. γίνεται από αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Επιλογής και Εξέτασης απαρτιζόμενη από μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο.

Η Επιτροπή καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους τους υποψηφίους και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το Τμήμα και καλεί σε συνέντευξη, όπου προβλέπεται, τους προκρινόμενους υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα.

Επιτυχής δεν μπορεί να θεωρείται μια υποψηφιότητα που δεν συγκεντρώνει το 50% του μέγιστου δυνατού βαθμού επιτυχίας.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας επιλέγεται ο υποψήφιος με τον μεγαλύτερο βαθμό πτυχίου. Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων αφού επικυρωθεί από τη Γ.Σ. του Τμήματος αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων της Γραμματείας και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Οδοντιατρικής.

Η ελάχιστη χρονική διάρκεια για τη χορήγηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Παιδοδοντιατρική (Δ.Μ.Σ.) (Master of Science in Paediatric Dentistry) ορίζεται σε 6 εξάμηνα.

Η ολοκλήρωση της μεταπτυχιακής εκπαίδευσης εξαρτάται, τόσο από τη συγκέντρωση του απαραίτητου αριθμού πιστωτικών μονάδων (ECTS), σύμφωνα με το πρόγραμμα μαθημάτων, όσο και από τη συγγραφή και έγκριση της μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας (μ.Δ.Ε.) (Master Thesis).

Οι πιστωτικές μονάδες (Π.Μ., ECTS) που εξασφαλίζει κάθε μάθημα του Π.Μ.Σ. και περιγράφονται στο άρθρο 6 του Κανονισμού του ΠΜΣ της Παιδοδοντιατρικής. Ένα πλήρες ακαδημαϊκό έτος σπουδών ισοδυναμεί με 60 μονάδες ECTS (Ευρωπαϊκό σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων) και ένα πλήρες εξάμηνο σε 30 ECTS (1 ECTS=26 ώρες) [Εναρμόνιση της Ελληνικής Νομοθεσίας, Υπουργική Απόφαση Φ5/89656/Β3 (ΦΕΚ 1466/2007/Β)]. Σε κάθε μάθημα αποδίδεται ο αριθμός των απαιτούμενων ECTS (>= 2 ) που εκφράζει το φόρτο εργασίας που απαιτείται από το φοιτητή για την ολοκλήρωση του μαθήματος, εργαστηρίου, φροντιστηρίου, κλινικής και πρακτικής άσκησης κλπ.

Για την απόκτηση του Δ.Μ.Σ. οι μεταπτυχιακοί φοιτητές, πρέπει να συγκεντρώσουν, κατ’ ελάχιστον 180 Π.Μ.:

  • 10 Π.Μ. από την παρακολούθηση των γενικών μαθημάτων,
  • 140 Π.Μ. από την παρακολούθηση των ειδικών μαθημάτων και της κλινικής άσκησης (μέχρι 10 Π.Μ. μπορούν να επιλέγουν από μαθήματα άλλων προγραμμάτων Π.Μ.Σ.),
  • 30 Π.Μ. από την ερευνητική ενασχόληση και συγγραφή Μεταπτυχιακής Διπλωματικής Εργασίας και την προετοιμασία και υποβολή για δημοσίευσή της σε επιστημονικό περιοδικό.

Στο Δ.Μ.Σ. (Master of Science) επισυνάπτεται Παράρτημα Διπλώματος (Diploma Supplement), σύμφωνα με το άρθρο 15 Ν. 3374/2005 και την ΥΑ Φ5/89656/Β3/13-8-07 (ΦΕΚ 1466 τ.Β΄) και τις αποφάσεις της Συγκλήτου (συνεδριάσεις με αριθμό 2848/4-7-2012, 2878/9-5-2014, 2888/28-5-2014).

Η Γλώσσα Διδασκαλίας του Π.Μ.Σ. Παιδοδοντιατρικής είναι η Αγγλική και, όπου στην κλινική άσκηση απαιτείται, η Ελληνική.

Το πρόγραμμα μαθημάτων του Π.Μ.Σ. Παιδοδοντιατρικής περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Γενικά Μαθήματα: Η παρακολούθηση των μαθημάτων αυτών, που αφορούν βασικές επιστήμες, είναι υποχρεωτική για όλους τους Μ.Φ. του Π.Μ.Σ. Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry). Διδάσκονται στο Α΄ και Β΄ εξάμηνο φοίτησης και οι Μ.Φ. οφείλουν να συμπληρώσουν τουλάχιστον 10 Π.Μ.

Ειδικά Μαθήματα: Η παρακολούθηση των Ειδικών Μαθημάτων είναι υποχρεωτική για τους Μ.Φ. της Παιδοδοντιατρικής. Οι Μ.Φ. οφείλουν να συμπληρώσουν 140 Π.Μ. (ECTS) κατ’ ελάχιστο.

Μαθήματα Εργαστηριακής και Κλινικής Άσκησης: Οι Μ.Φ. παρακολουθούν υποχρεωτικά όλα τα μαθήματα (κλινικά σεμινάρια, βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις, κλινικές, παρακλινικές και προκλινικές ασκήσεις) που συμπεριλαμβάνονται στο Αναλυτικό Πρόγραμμα του κάθε εξαμήνου. Οι Π.Μ. που αντιστοιχούν στα μαθήματα της Εργαστηριακής και Κλινικής Άσκησης συμπεριλαμβάνονται στα Ειδικά Μαθήματα. Η ολοκλήρωση κλινικής και εργαστηριακής άσκησης γίνεται όπως προβλέπεται στην Υπουργική Απόφαση αριθμ.210817/Ζ1 (ΦΕΚ 3602/Β/2014) και τον Κανονισμό Λειτουργίας του Π.Μ.Σ.  

Επιπλέον, για την απόκτηση του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Μ.Σ.) (Master of Science in Paediatric Dentistry) απαιτείται η εκπόνηση της μ.Δ.Ε. και η υποβολή για δημοσίευσή της σε επιστημονικό περιοδικό, τα οποία κατοχυρώνουν επιπλέον 30 Π.Μ.

Τα τέλη φοίτησης καθορίζονται ως εξής:

(Α) Για τους Έλληνες υπηκόους ή τους υπηκόους χωρών της Ε.Ε. στο ποσό των 3500 ευρώ ανά εξάμηνο σπουδών.

(Β) Για τους υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε. στο ποσό των 7000 ευρώ ανά εξάμηνο σπουδών.

Απαλλαγή από τέλη φοίτησης. Απαλλάσσονται από τέλη φοίτησης μεταπτυχιακοί φοιτητές σύμφωνα με το άρθρο 86 του Ν. 4957/2022. Επισημαίνεται ότι η πλήρωση των προϋποθέσεων αριστείας κατά τον πρώτο κύκλο σπουδών απαιτείται για τους αιτούντες απαλλαγή σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 86. Οι απαλλασσόμενοι φοιτητές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το ποσοστό του τριάντα τοις εκατό (30%) του συνολικού αριθμού των φοιτητών που εισάγονται στο Π.Μ.Σ. Η αίτηση απαλλαγής τελών φοίτησης υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο Τμήμα ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των φοιτητών στο Π.Μ.Σ. και μετά από σχετική ανακοίνωση από τη Γραμματεία του Π.Μ.Σ. εντός πέντε (5) ημερών. Σε καμία περίπτωση η οικονομική αδυναμία δεν αποτελεί λόγο μη επιλογής σε Π.Μ.Σ. Η δυνατότητα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής τελών φοίτησης παρέχεται αποκλειστικά για τη φοίτηση σε ένα (1) Π.Μ.Σ. που οργανώνεται από Α.Ε.Ι. της ημεδαπής. Στον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών καθορίζονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την επιτυχή ολοκλήρωση για τη χορήγηση του δικαιώματος της δωρεάν φοίτησης. Η αίτηση απαλλαγής τελών φοίτησης υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο στο Τμήμα εντός π ύστερα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής των φοιτητών στο Π.Μ.Σ. «Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry)». Σε καμία περίπτωση η οικονομική αδυναμία δεν αποτελεί λόγο μη επιλογής στο Π.Μ.Σ. «Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry)».

Στόχοι

Οι στόχοι του Π.Μ.Σ. «Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Παιδοδοντιατρική (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry)» είναι η εξειδίκευση στις μεθόδους και τις εφαρμογές της Παιδοδοντιατρικής επιστήμης και η κατάρτιση πτυχιούχων οδοντιάτρων στο εξειδικευμένο γνωστικό αντικείμενο και στην αντίστοιχη έρευνα, έτσι ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και προαγωγή της επιστημονικής σκέψης στην Παιδοδοντιατρική, στην παροχή υψηλού επιπέδου παιδοδοντιατρικής περίθαλψης και εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα στοματικής υγείας, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της επιστήμης και της κοινωνίας. Ταυτόχρονα σκοπός του Π.Μ.Σ. Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry είναι να καλύψει την ανάγκη υψηλού επιπέδου Μεταπτυχιακών Σπουδών στο αντικείμενο της Παιδοδοντιατρικής με τη θεωρητική, πρακτική/κλινική και ερευνητική εκπαίδευση που προσφέρει. Με την λειτουργία του ως Αγγλόφωνο πρόγραμμα έχει σκοπό επί πλέον να ανταγωνιστεί αντίστοιχα προγράμματα της αλλοδαπής και να συμβάλλει στη διεθνή καταξίωση του Α.Π.Θ. με την αποφοίτηση από αυτό αλλοδαπών εξειδικευμένων παιδοδοντιάτρων που πιθανά θα προβούν σε παροχή υπηρεσιών στις χώρες προέλευσής τους.

Αποκτώμενα προσόντα

Τα προσόντα που αποκτιόνται μετά την επιτυχή παρακολούθηση το Π.Μ.Σ. Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry είναι τα εξής:

  • η εκπαίδευση οδοντιάτρων κατά τρόπο ώστε να γίνουν ειδικοί με ολοκληρωμένη γνώση στο αντικείμενο της Παιδοδοντιατρικής.
  • η εκπαίδευση οδοντιάτρων στην ικανότητα αναζήτησης επιπρόσθετης γνώσης και εκπαίδευσης διαμέσου της καριέρας τους.
  • η εκπαίδευση οδοντιάτρων στη διδασκαλία της Παιδοδοντιατρικής σε θεωρητικό και κλινικό επίπεδο
  • η εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να εκπονήσουν επιστημονική και ερευνητική εργασία.
  • η εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να συνεργάζονται και να επικοινωνούν με ομάδα άλλων ειδικών για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων των ειδικών ασθενών.

Η ποιότητα των σπουδών που προσφέρει το Π.Μ.Σ. «Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry)» είναι πολύ υψηλή, όπως τεκμαίρεται από την επιτυχία των αποφοίτων μας αλλά και την επιστημονική τους παρουσία ως εκπρόσωποι του Εργαστηρίου Παιδοδοντιατρικής ΑΠΘ με πάνω από 80 ανακοινώσεις σε διεθνή επιστημονικά συνέδρια και με πάνω από 50 δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές από το 2008 μέχρι και σήμερα. Επίσης, δύο (2) απόφοιτοι έχουν ολοκληρώσει την διδακτορική τους διατριβή και δύο (2) ακόμα απόφοιτοι βρίσκονται στην διαδικασία εκπόνησης διδακτορικής διατριβής. Πρέπει να τονιστεί ότι το ΠΜΣ «Παιδοδοντιατρική (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry)» πέρασε με επιτυχία την ιδιαίτερα απαιτητική εξωτερική αξιολόγηση από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Παιδοδοντιατρικής (European Academy of Paediatric Dentistry, EAPD). Η EAPD αξιολογεί και δίνει πιστοποίηση (accreditation) σε αντίστοιχα μεταπτυχιακά προγράμματα Παιδοδοντιατρικής Οδοντιατρικών Σχολών που το επιθυμούν. Αυτή τη στιγμή το ΠΜΣ «Παιδοδοντιατρική (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry)» ΑΠΘ και ακόμα 9 ευρωπαϊκά ΠΜΣ έχουν αντίστοιχη πιστοποίηση. Εξωτερική επαναξιολόγηση θα γίνεται ανά 6ετία και πάλι από την EAPD.

 

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΕΔΩ

Οι στόχοι του Π.Μ.Σ. «Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στην Παιδοδοντιατρική (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry)» είναι η εξειδίκευση στις μεθόδους και τις εφαρμογές της Παιδοδοντιατρικής επιστήμης και η κατάρτιση πτυχιούχων οδοντιάτρων στο εξειδικευμένο γνωστικό αντικείμενο και στην αντίστοιχη έρευνα, έτσι ώστε να συμβάλλουν στη διαμόρφωση και προαγωγή της επιστημονικής σκέψης στην Παιδοδοντιατρική, στην παροχή υψηλού επιπέδου παιδοδοντιατρικής περίθαλψης και εκπαίδευση του πληθυσμού σε θέματα στοματικής υγείας, ώστε να ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες της επιστήμης και της κοινωνίας. Ταυτόχρονα σκοπός του Π.Μ.Σ. Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry είναι να καλύψει την ανάγκη υψηλού επιπέδου Μεταπτυχιακών Σπουδών στο αντικείμενο της Παιδοδοντιατρικής με τη θεωρητική, πρακτική/κλινική και ερευνητική εκπαίδευση που προσφέρει. Με την λειτουργία του ως Αγγλόφωνο πρόγραμμα έχει σκοπό επί πλέον να ανταγωνιστεί αντίστοιχα προγράμματα της αλλοδαπής και να συμβάλλει στη διεθνή καταξίωση του Α.Π.Θ. με την αποφοίτηση από αυτό αλλοδαπών εξειδικευμένων παιδοδοντιάτρων που πιθανά θα προβούν σε παροχή υπηρεσιών στις χώρες προέλευσής τους.

Αποκτώμενα προσόντα

Τα προσόντα που αποκτιόνται μετά την επιτυχή παρακολούθηση το Π.Μ.Σ. Παιδοδοντιατρικής (Postgraduate Program in Paediatric Dentistry είναι τα εξής:

  • η εκπαίδευση οδοντιάτρων κατά τρόπο ώστε να γίνουν ειδικοί με ολοκληρωμένη γνώση στο αντικείμενο της Παιδοδοντιατρικής.
  • η εκπαίδευση οδοντιάτρων στην ικανότητα αναζήτησης επιπρόσθετης γνώσης και εκπαίδευσης διαμέσου της καριέρας τους.
  • η εκπαίδευση οδοντιάτρων στη διδασκαλία της Παιδοδοντιατρικής σε θεωρητικό και κλινικό επίπεδο
  • η εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να εκπονήσουν επιστημονική και ερευνητική εργασία.
  • η εκπαίδευση επιστημόνων ικανών να συνεργάζονται και να επικοινωνούν με ομάδα άλλων ειδικών για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των προβλημάτων των ειδικών ασθενών.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο