Προσωπικό

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Το Τμήμα Οδοντιατρικής υιοθετεί και ακολουθεί σαφείς, διαφανείς και αξιοκρατικές διαδικασίες για την επιλογή προσωπικού με τα κατάλληλα προσόντα καθώς και παρέχει συνθήκες απασχόλησης με σεβασμό στη σημασία της διδασκαλίας και έρευνας, όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία. Η διαδικασία για την εκλογή/εξέλιξη του προσωπικού έχει ως αποκλειστικό στόχο:

  • Τη διασφάλιση του κύρους Τμήματος
  • Τη διαρκή βελτίωση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου του Τμήματος και τη
  • Διαρκή βελτίωση της θέσης του Τμήματος τόσο σε εθνικό όσο και διεθνές επίπεδο.

Κατά την επιλογή και εξέλιξη του προσωπικού τηρείται η ισχύουσα νομοθεσία και οι σχετικές κανονιστικές αποφάσεις Συγκλήτου. Όλα τα μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού διαθέτουν κατ’ ελάχιστον τις απαραίτητες  διδακτικές ικανότητες. Η πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής διασφαλίζεται από διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την προκήρυξη και την πρόσληψη/διορισμό τους βάσει του νόμου 4957/2022 (Α’ 141), ο οποίος θεσπίζει τις διαδικασίες και προϋποθέσεις για την εκλογή σε νέα (κενή) θέση ΔΕΠ.  Οι νέες θέσεις προκηρύσσονται σύμφωνα με τα άρθρα 138, 139 και 141 του ν. 4957/2022 και για την κατάληψη θέσης Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού οποιασδήποτε βαθμίδας πρέπει να πληρούνται από τον/τους υποψήφιους συγκεκριμένα κριτήρια (μεταξύ αυτών είναι και η διδασκαλία), όπως αναφέρονται στο άρθρο 143 του ν. 4957/2022.

Επιπρόσθετα, στην παράγραφο 3 του σχετικού άρθρου, ορίζεται ότι η κρίση για εκλογή νέου μέλους ΔΕΠ βασίζεται στο συνολικό διδακτικό και ερευνητικό έργο του κρινόμενου, και συμπεριλαμβάνει μεταξύ άλλων και την αξιολόγηση της διδακτικής του ικανότητας. Οι υποψήφιοι που «πληρούν τα προσόντα που απαιτούνται από τον νόμο για εκλογή σε θέση Δ.Ε.Π., σύμφωνα με το άρθρο 143, καλούνται από τον Πρόεδρο του Τμήματος να δώσουν επιστημονική διάλεξη σε ένα (1) θέμα που σχετίζεται με το γνωστικό αντικείμενο της προκηρυσσόμενης θέσης ενώπιον των μελών του Εκλεκτορικού Σώματος και της ακαδημαϊκής κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των ενδιαφερόμενων φοιτητών» (άρθρο 147 παρ. 7)

Το Τμήμα Οδοντιατρικής έχει καταρτίσει το Μητρώο Μελών, όπως προβλέπεται από το Ν. 4957/2022, το οποίο έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο ΑΠΕΛΛΑ. Το Μητρώο Μελών ενημερώνεται  και επικαιροποιείται.

Το διδακτικό έργο των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) ανατίθεται, κατόπιν απόφασης του αρμόδιου οργάνου του Π.Μ.Σ. Η ανάθεση του διδακτικού έργου του Π.Μ.Σ. πραγματοποιείται με απόφαση του αρμόδιου οργάνου (Συνέλευση Τμήματος ή Επιτροπή Προγράμματος Σπουδών σε περίπτωση Διατμηματικού ή Διιδρυματικού Προγράμματος Σπουδών) κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του Π.Μ.Σ., εφόσον υφίσταται, άλλως του Διευθυντή του Π.Μ.Σ.

Ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις σχετικά με την ανάθεση του διδακτικού έργου δύναται να ορίζονται στην απόφαση ίδρυσης του εκάστοτε Π.Μ.Σ. Ως διδακτικό έργο νοείται:

α) η αυτοδύναμη διδασκαλία μαθημάτων, υποχρεωτικών και επιλογής,

β) η διεξαγωγή εργαστηρίων και εργαστηριακών ασκήσεων,

γ) το κλινικό έργο για τη διδασκαλία φοιτητών και η διεξαγωγή κλινικών ασκήσεων,

δ) η εποπτεία και ο συντονισμός των φοιτητών κατά τη διενέργεια πρακτικής άσκησης,

ε) η επίβλεψη εργασιών ή διπλωματικών εργασιών και

στ) η οργάνωση και διεξαγωγή σεμιναρίων και συνεδρίων ή η οργάνωση και ο συντονισμός άλλων εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που αποσκοπούν στην εμβάθυνση και εμπέδωση σε υψηλό επίπεδο γνώσεων των φοιτητών/τριων σε επιστημονικές περιοχές του γνωστικού αντικειμένου του προγράμματος σπουδών.

Το διδακτικό προσωπικό του Π.Μ.Σ. δύναται να προέρχεται από:

α) μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (Δ.Ε.Π.), Ειδικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού (Ε.Ε.Π.), Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού (Ε.ΔΙ.Π.) και Ειδικού Τεχνικού Εργαστηριακού Προσωπικού (Ε.Τ.Ε.Π.) του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ίδιου ή άλλου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Ε.Ι.) ή Ανώτατου Στρατιωτικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (Α.Σ.Ε.Ι.), με πρόσθετη απασχόληση πέραν των νόμιμων υποχρεώσεών τους, αν το Π.Μ.Σ. έχει τέλη φοίτησης,

β) ομότιμους Καθηγητές ή αφυπηρετήσαντα μέλη Δ.Ε.Π. του Τμήματος ή άλλων Τμημάτων του ιδίου ή άλλου Α.Ε.Ι.,

γ) συνεργαζόμενους καθηγητές,

δ) εντεταλμένους διδάσκοντες,

ε) επισκέπτες καθηγητές ή επισκέπτες ερευνητές,

στ) ερευνητές και ειδικούς λειτουργικούς επιστήμονες ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων του άρθρου 13Α του ν. 4310/2014 (Α΄ 258) ή λοιπών ερευνητικών κέντρων και ινστιτούτων της ημεδαπής ή αλλοδαπής,

ζ) επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους, οι οποίοι διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις και σχετική εμπειρία στο γνωστικό αντικείμενο του Π.Μ.Σ

 

Σε κάθε περίπτωση, βασική προϋπόθεση για την κατάθεση και αξιολόγηση μιας υποψηφιότητας συνεχίζουν να είναι τα κριτήρια που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία κρίνεται το συνολικό επιστημονικό έργο των υποψηφίων, δηλαδή το διδακτικό, ερευνητικό, κλινικό/εργαστηριακό έργο, καθώς και το ακαδημαϊκό ήθος.

Στον ακόλουθο πίνακα παρατίθενται κατηγορίες κριτηρίων, τα οποία λαμβάνονται θετικά υπόψη από τα μέλη του εκλεκτορικού σώματος και συνυπολογίζονται με το συνολικό βιογραφικό του υποψηφίου, λαμβάνοντας υπόψη πάντα ότι πληρούν τις τυπικές προβλέψεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

Α/Α ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ
1. Αξιολόγηση Διδακτικού Έργου

Κριτήρια που απαιτούνται από τη νομοθεσία ανά βαθμίδα, λαμβάνονται θετικά υπόψη για όλες τις βαθμίδες.

2. Αξιολόγηση Ερευνητικού Έργου
3. Αξιολόγηση Δημοσιευμάτων
4. Ακαδημαϊκή & Επιστημονική Δεοντολογία
5. Αξιολόγηση Διοικητικού  Έργου
Μετάβαση στο περιεχόμενο