Το Τμήμα Οδοντιατρικής έχει ως στόχο τη διαρκή αναβάθμιση του στελεχιακού του δυναμικού, καθώς και την ενθάρρυνση της ενίσχυσης της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Στο πλαίσιο διαφάνειας που λειτουργεί το Τμήμα, έχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα του τα κριτήρια/προσόντα για την εκλογή και εξέλιξη των μελών ΔΕΠ (https://dent.auth.gr/) όπως αυτά περιγράφονται στο άρθρο 143 του Ν. 4957/2022.

Συνοπτικά αναφέρεται ότι η κρίση για εκλογή ή εξέλιξη μέλους Δ.Ε.Π. βασίζεται στο συνολικό διδακτικό και ερευνητικό έργο του κρινόμενου, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης της διδακτικής του ικανότητας, στη συνολική του επιστημονική και ερευνητική δραστηριότητα, με έμφαση στη διεθνή του παρουσία, στη συνεισφορά του στην αξιοποίηση της γνώσης και στη μεταφορά τεχνολογίας, όπως αυτή αποτιμάται μέσω διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που έχει κατοχυρώσει, τη συμμετοχή στην εξαγωγή ερευνητικών αποτελεσμάτων που έχουν αποτελέσει αντικείμενο ίδρυσης εταιρειών τεχνοβλαστού (spin off ) και τη συμμετοχή σε αυτές ως μέλους ή μετόχου, καθώς και στην προσέλκυση χρηματοδοτήσεων για την έρευνα και την αναγνωρισμένη κοινωνική παρουσία και παρέμβαση. Επίσης συνεκτιμάται το επιστημονικό ήθος του υποψηφίου ως ουσιώδες στοιχείο για τη συγκρότηση της προσωπικότητάς του.

Όλα τα μέλη ΔΕΠ του εργαστηρίου Παιδοδοντιατρικής έχουν εκπαιδευθεί σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα του εξωτερικού και έχουν μεταφέρει την τεχνογνωσία που απέκτησαν στο ΑΠΘ. Υπάρχει μεγάλη συμμετοχή των καθηγητών του εργαστηρίου Παιδοδοντιατρικής  σε ελληνικά και διεθνή ερευνητικά πρωτόκολλα, τα αποτελέσματα των οποίων δημοσιεύονται σε διεθνή περιοδικά υψηλού κύρους. Πολλές από αυτές τις δημοσιεύσεις έχουν αποσπάσει σημαντικό επιστημονικό ενδιαφέρον, όπως φαίνεται από το μεγάλο αριθμό ετεροαναφορών που επιτυγχάνουν. Παράλληλα, προωθείται η συνεργασία με Καθηγητές της αλλοδαπής, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και ερευνητικό επίπεδο. Επίσης, οι καθηγητές του εργαστηρίου Παιδοδοντιατρικής ΑΠΘ επιδεικνύουν αυξημένη επιστημονική κινητικότητα συμμετέχοντας σε διεθνή συνέδρια με ανακοινώσεις, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία. Έχει ληφθεί μέριμνα να συμπεριληφθεί στο Κόστος Διοικητικής Υποστήριξης του ΠΜΣ Παιδοδοντιατρικής  και η οικονομική ενίσχυση των μελών του ακαδημαϊκού προσωπικού, που λαμβάνουν μέρος σε προγράμματα κινητικότητας.

Με στόχο τη διαρκή αναβάθμιση του στελεχιακού του δυναμικού, το εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής του ΑΠΘ έχει θεσπίσει κριτήρια για την εξέλιξη και εκλογή των μελών ΔΕΠ, τα οποία είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα του εργαστηρίου. Τα κριτήρια αυτά συμβάλλουν στη δίκαιη και αντικειμενική επιλογή του διδακτικού προσωπικού. Οι επιδόσεις των μελών ΔΕΠ στο διδακτικό και ερευνητικό έργο είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος και στην ιστοσελίδα της ΜΟΔΙΠ ΑΠΘ. Όλα τα νέα μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού διαθέτουν κατ’ ελάχιστον τις απαραίτητες διδακτικές ικανότητες. Η πλήρωση της προϋπόθεσης αυτής διασφαλίζεται από διαδικασίες που προβλέπονται από τη νομοθεσία για την προκήρυξη και την πρόσληψη/διορισμό τους.

Το Τμήμα Οδοντιατρικής και το το εργαστήριο Παιδοδοντιατρικής του ΑΠΘ ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή δραστηριότητα του προσωπικού με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και τη χρήση νέων τεχνολογιών, χορηγεί εκπαιδευτικές άδειες για κινητικότητα, μετεκπαίδευση σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα σε όλον τον κόσμο και υποστηρίζει το ερευνητικό έργο με την ανάπτυξη υποδομών, προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού και αρωγή στη διεκδίκηση ανταγωνιστικών διεθνών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων. Παράλληλα, προωθεί τη συνεργασία με Καθηγητές της αλλοδαπής, τόσο σε εκπαιδευτικό όσο και ερευνητικό επίπεδο. Επίσης, το προσωπικό του Τμήματος επιδεικνύει αυξημένη επιστημονική κινητικότητα συμμετέχοντας σε συνέδρια της ημεδαπής και αλλοδαπής. Σημειώνεται ότι για τη συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού σε συνέδρια δεν απαιτείται η χορήγηση άδειας.

Οι παραπάνω δράσεις, αφενός μεν ενισχύουν και τη σύνδεση της διδασκαλίας με την έρευνα, αφετέρου δε προωθούν και την επιστημονική και επαγγελματική εξέλιξη του προσωπικού. Το Τμήμα ενθαρρύνει την επαγγελματική και επιστημονική ανάπτυξη του διδακτικού του προσωπικού, με την έγκριση χορήγησης διαφόρου τύπου αδειών (γρήγορες και άμεσες διαδικασίες), σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Η έγκριση χορήγησης διαφόρου τύπου αδειών αφορά όλες τις βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού:

  • Επιστημονικούς λόγους για το εσωτερικό ή το εξωτερικό (άρθρο 157 του ν. 4957/2022) (ένα έτος για κάθε έξι έτη συνεχούς υπηρεσίας ή έξι μήνες για κάθε τρία έτη συνεχούς υπηρεσίας).

Η άδεια χορηγείται με απλές αποδοχές και στην περίπτωση που αφορά εξωτερικό οι αποδοχές προσαυξάνονται κατά 80% (μόνο εφόσον η συνεργασία στο εξωτερικό δεν περιλαμβάνει αμοιβή). Η άδεια χορηγείται ύστερα από συμπλήρωση τριών ετών πραγματικής υπηρεσίας στο ΑΕΙ.

  • Απασχόληση σε Έδρες Ελληνικών Σπουδών σε ΑΕΙ της αλλοδαπής, μέχρι τρία ακαδημαϊκά έτη (άρθρο 158 παρ. 5 του ν. 4957/2022)
  • Παράλληλη απασχόληση σε ΑΕΙ της αλλοδαπής, μέχρι ένα (1) ακαδημαϊκό εξάμηνο ανά ακαδημαϊκό έτος (άρθρο 158 παρ. 3 του ν. 4957/2022).
  • Για το Λοιπό Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΕΕΠ και ΕΔΙΠ χορηγούνται άδειες εκπαιδευτικές, για συνέδρια, σεμινάρια κλπ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ΠΔ. 147/2009.

Το Τμήμα συνεργάζεται για την υποστήριξη και ανάπτυξη του προσωπικού με το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης του ΑΠΘ (https://kedima.auth.gr/). Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης ασχολείται μεταξύ άλλων και με την υποστήριξη των Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών σε θέματα διδασκαλίας, ιδιαίτερα μέσω της αξιοποίησης νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία, λαμβάνοντας ιδιαίτερη πρόνοια για την αξιοποίησή τους προς υποστήριξη της διδασκαλίας σε άτομα με αναπηρία. Το Κέντρο συνεργάζεται με διδάσκοντες και φοιτητές, όσο και με διάφορες οργανικές μονάδες του Ιδρύματος (όπως Γενική Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Μηχανοργάνωσης, Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης) προκειμένου να καταστήσει αποτελεσματικότερη τη χρήση των νέων μεθόδων διδασκαλίας και να προτείνει βέλτιστες λύσεις σε ενδεχόμενα προβλήματα.

Το Κέντρο Υποστήριξης Διδασκαλίας και Μάθησης για την ανάπτυξη του προσωπικού:

  • Οργανώνει κύκλους μάθησης, επιμορφωτικές δράσεις, σεμινάρια κ.λπ.
  • Συγκεντρώνει, σχεδιάζει και αναπτύσσει ερευνητικό και επιμορφωτικό υλικό.
  • Μεριμνά για τη δημιουργία αποθετηρίου υποστηρικτικού ερευνητικού και επιμορφωτικού υλικού (σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή), καθώς και καλών πρακτικών.
  • Συνεργάζεται με άλλες αντίστοιχες δομές των ΑΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής και αναπτύσσει κοινές δράσεις και συνέργειες.
  • Οργανώνει Μητρώο συνεργαζόμενων μελών ΔΕΠ ή εξωτερικών εμπειρογνωμόνων σε θέματα διδασκαλίας και μάθησης, προκειμένου να στηρίξουν επιμέρους ή/και εξειδικευμένες δράσεις του Γραφείου.

Με τον νέο νόμο (άρθρο 129) σε κάθε ΑΕΙ συνιστάται Κέντρο υποστήριξης διδασκαλίας και μάθησης, που έχει ως αποστολή «την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης, ενδυνάμωσης και συνεχούς βελτίωσης των διαδικασιών διδασκαλίας και μάθησης, σύμφωνα με τις σύγχρονες τάσεις της παιδαγωγικής, καθώς και την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στη διδασκαλία για την ανάπτυξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης».

Το ΠΜΣ Παιδοδοντιατρικής ενθαρρύνει την ακαδημαϊκή δραστηριότητα των μελών ΔΕΠ με την εισαγωγή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας και τη χρήση νέων τεχνολογιών, χορηγεί εκπαιδευτικές άδειες για κινητικότητα, μετεκπαίδευση σε αναγνωρισμένα Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης και των ΗΠΑ και υποστηρίζει το ερευνητικό έργο με την ανάπτυξη υποδομών, προμήθεια σύγχρονων οργάνων και βοήθεια στη διεκδίκηση ανταγωνιστικών διεθνών και ελληνικών ερευνητικών προγραμμάτων.

Το ΠΜΣ Παιδοδοντιατρικής ενθαρρύνει την επαγγελματική και επιστημονική ανάπτυξη του διδακτικού του προσωπικού,  με την έγκριση χορήγησης διαφόρου τύπου αδειών σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, (αφορά όλες τις βαθμίδες του διδακτικού προσωπικού) για:

  1. Επιστημονικούς λόγους για το εσωτερικό ή το εξωτερικό (άρθρο 157 του ν. 4957/2022) (ένα έτος για κάθε έξι έτη συνεχούς υπηρεσίας ή έξι μήνες για κάθε τρία έτη συνεχούς υπηρεσίας). Η άδεια χορηγείται με απλές αποδοχές και στην περίπτωση που αφορά εξωτερικό οι αποδοχές προσαυξάνονται κατά 80% (μόνο εφόσον η συνεργασία στο εξωτερικό δεν περιλαμβάνει αμοιβή). Η άδεια χορηγείται ύστερα από συμπλήρωση τριών ετών πραγματικής υπηρεσίας στο ΑΕΙ.
  2. Σύμφωνα με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, η συμμετοχή του διδακτικού προσωπικού σε συνέδρια κ.λ.π. αποτελεί δικαίωμα του και δεν απαιτεί χορήγηση άδειας
  3. Απασχόληση σε Έδρες Ελληνικών Σπουδών σε ΑΕΙ της αλλοδαπής, μέχρι τρία ακαδημαϊκά έτη (άρθρο 158 παρ. 5 του ν. 4957/2022)
  4. Παράλληλη απασχόληση σε ΑΕΙ της αλλοδαπής, μέχρι ένα (1) ακαδημαϊκό εξάμηνο ανά ακαδημαϊκό έτος (άρθρο 158 παρ. 3 του ν. 4957/2022).

Για το Λοιπό Εκπαιδευτικό Προσωπικό ΕΕΠ και ΕΔΙΠ χορηγούνται άδειες εκπαιδευτικές, για συνέδρια, σεμινάρια  κλπ σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του ΠΔ. 147/2009.

Επίσης, η συμμετοχή του ΑΠΘ στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο (EPICUR) και σε προγράμματα όπως το ERASMUS Staff Training, ERASMUS+, το ERASMUS INTERNATIONAL, το ERASMUS MUNDUS, το Δίκτυο της Ουτρέχτης, το European University Foundation (CAMPUS EUROPAE) και σε ακόμη περίπου 60 Διεθνείς Οργανισμούς, Δίκτυα και Ενώσεις, δίνει τη δυνατότητα στο διδακτικό προσωπικό να μεταβεί στην αλλοδαπή για έρευνα, διδασκαλία καθώς και για παρακολούθηση επιμορφώσεων, με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται και η ενημέρωσή του για τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο.

Το ΠΜΣ Παιδοδοντιατρικής έχει θέσει ως προτεραιότητα την ενθάρρυνση της ενίσχυσης της σύνδεσης της εκπαίδευσης και έρευνας, και στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του υλοποιεί, μέσω του ΕΛΚΕ, συγκεκριμένες δράσεις, όπως:

  • Χορήγηση υποτροφιών για την προώθηση της έρευνας (ετήσια βάση) σε νέους ερευνητές διδακτορικούς/μεταδιδακτορικούς
  • Χρηματοδότηση για προμήθεια ερευνητικού εξοπλισμού
  • Χρηματοδότηση πιστοποίησης και διαπίστευσης εργαστηρίων παροχής υπηρεσιών
  • Οικονομική ενίσχυση ερευνητικών ομάδων (ΔΕΠ και φοιτητών) και για συμμετοχή σε εθνικούς και διεθνείς διαγωνισμούς
  • Οικονομική ενίσχυση νέων ερευνητών
  • Παροχή χρηματοδότησης από την Επιτροπή Ερευνών για τη διοργάνωση επιστημονικών ημερίδων και συνεδρίων (ετήσια βάση)
  • Διοργάνωση σεμιναρίων για τη συγγραφή ερευνητικών προτάσεων
  • Λειτουργία κόμβου κινητικότητας ερευνητών, Δίκτυο Euraxess, (σε συνεχή βάση)
  • Διοργάνωση εκδηλώσεων δημοσιοποίησης και προβολής ιδιαίτερων ερευνητικών επιτευγμάτων (σε συνεχή βάση)
  • Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης και προστασίας της πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας των ερευνητών, μέσω των Γραφείων Νομικής Υποστήριξης και Μεταφοράς Τεχνολογίας της Επιτροπής Ερευνών (σε συνεχή βάση)
  • Παροχή χρηματοδοτήσεων από την Επιτροπή Ερευνών για την προστασία της βιομηχανικής ιδιοκτησίας των ερευνητών, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, υποδειγμάτων χρησιμότητας και βιομηχανικών σχεδίων (σε συνεχή βάση)
  • Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για τη δημιουργία επιχειρήσεων τεχνολογικής βάσης, μέσω του Γραφείου Μεταφοράς Τεχνολογίας της Επιτροπής Ερευνών (σε συνεχή βάση)
  • Παροχή υπηρεσιών υποστήριξης για τη σύναψη συμβάσεων μεταφοράς τεχνολογίας/αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων μέσω των Γραφείων Νομικής Υποστήριξης και Μεταφοράς Τεχνολογίας της Επιτροπής Ερευνών (σε συνεχή βάση)
Μετάβαση στο περιεχόμενο