Διαδικασία Yποβολής Αιτήσεων

Κατηγορίες Υποψηφίων

Στο ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» γίνονται δεκτοί/δεκτές κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής και της αλλοδαπής και ειδικότερα:

  • Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ΑΕΙ (Πανεπιστήμια και ΤΕΙ) της ημεδαπής και συγκεκριμένα διπλωματούχοι/διπλωματούχες του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, άλλων Τμημάτων Πολυτεχνικών Σχολών, καθώς και πτυχιούχοι/πτυχιούχες Τμημάτων ΑΕΙ συναφούς γνωστικού αντικειμένου. Αιτήσεις αποφοίτων άλλων Τμημάτων γίνονται δεκτές εφόσον οι υποψήφιοι/υποψήφιες έχουν σχετικό επαγγελματικό ή ερευνητικό έργο.
  • Κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών ομοταγών αναγνωρισμένων Ιδρυμάτων της αλλοδαπήςτων ιδίων ή συναφών γνωστικών αντικειμένων του προηγούμενου εδαφίου.

Υποψηφιότητα δύνανται να καταθέσουν και τελειόφοιτοι/τελειόφοιτες φοιτητές/φοιτήτριες, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν πάρει το δίπλωμα ή το πτυχίο τους πριν από την έναρξη των μαθημάτων του ΠΜΣ. Για τους/τις τελειόφοιτους/τελειόφοιτες ισχύει ότι και για τους/τις διπλωματούχους/διπλωματούχες και τους/τις πτυχιούχους/πτυχιούχες του προηγουμένου εδαφίου.

Αριθμός Εισακτέων

Ο αριθμός εισακτέων κατά κύκλο σπουδών του ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» ορίζεται κατά ανώτερο όριο σε τριάντα πέντε (35) μεταπτυχιακούς/μεταπτυχιακές φοιτητές/φοιτήτριες.

Κριτήρια και Διαδικασία Επιλογής Εισακτέων

Το ΠΜΣ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός», με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ, προκηρύσσει θέσεις με ανοικτή διαδικασία. Ειδικότερα, στην προκήρυξη αναφέρονται οι προϋποθέσεις εισαγωγής, ο αριθμός εισακτέων, οι κατηγορίες υποψηφίων, ο τρόπος εισαγωγής, τα κριτήρια επιλογής, κ.λπ., οι προθεσμίες υποβολής αιτήσεων, καθώς και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Η προκήρυξη εισαγωγής μεταπτυχιακών φοιτητών/φοιτητριών δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ και στην ιστοσελίδα του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ. Οι αιτήσεις, συνοδευόμενες με τα απαραίτητα δικαιολογητικά, κατατίθενται στη Γραμματεία του ΠΜΣ είτε σε έντυπη, είτε σε ηλεκτρονική μορφή.

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι υποψήφιοι/υποψήφιες είναι:

  1. αίτηση υποψηφιότητας (υπόδειγμα του ΠΜΣ),
  2. μία (1) πρόσφατη έγχρωμη φωτογραφία,
  3. φωτοαντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας (ή διαβατηρίου για αλλοδαπούς),
  4. αντίγραφο διπλώματος ή πτυχίου ή βεβαίωση της Γραμματείας του Τμήματός τους, από την οποία να προκύπτει ότι αναμένεται η αποφοίτησή τους μέχρι την ημερομηνία έναρξης των μαθημάτων,
  5. πιστοποιητικό αναλυτικής βαθμολογίας,
  6. αναλυτικό βιογραφικό σημείωμα,
  7. πιστοποιητικό επιπέδου τουλάχιστον Β2 της αγγλικής γλώσσας, το οποίο γίνεται αποδεκτό από το ΑΣΕΠ,
  8. δύο (2) πρόσφατες συστατικές επιστολές από πρόσωπα με ακαδημαϊκή ή σοβαρή ερευνητική και επαγγελματική ιδιότητα,
  9. portfolio ή υπόμνημα εργασιών,
  10. κείμενο προθέσεων 600 λέξεων κατά μέγιστο.

Πλέον των παραπάνω δικαιολογητικών, οι υποψήφιοι/υποψήφιες δύνανται να υποβάλουν, εφόσον τα διαθέτουν:

  1. αντίγραφα πρόσθετων βασικών ή/και μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών,
  2. αποδεικτικά έγγραφα ερευνητικής ή/και συγγραφικής δραστηριότητας,
  3. αποδεικτικά έγγραφα επαγγελματικής εμπειρίας,
  4. πιστοποιητικά άλλων ξένων γλωσσών.

Τα ανωτέρω δικαιολογητικά υποβάλλονται είτε ως ακριβές αντίγραφο, είτε ως απλή φωτοτυπία.

Οι αλλοδαποί/αλλοδαπές υποψήφιοι/υποψήφιες, ως απαραίτητη προϋπόθεση για την εισαγωγή τους στο ΠΜΣ, οφείλουν να προσκομίσουν βεβαίωση ελληνομάθειας ή πιστοποιητικό επιπέδου τουλάχιστον Β2.

H αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται σε δύο φάσεις:

α. H πρώτη φάση είναι προκριματική (με μέγιστο σύνολο μορίων 100). Τα κριτήρια αξιολόγησης και οι αντίστοιχοι συντελεστές βαρύτητας είναι:

  • γενικός βαθμός βασικού διπλώματος ή πτυχίου (μέγιστο 20 μόρια), Ο βαθμός αναφέρεται σε πέντε (5) έτη βασικών σπουδών. Η μοριοδότηση γίνεται με βάση το βαθμό πολλαπλασιαζόμενο με το συντελεστή 2. Η μοριοδότηση των υποψηφίων με λιγότερα έτη βασικών σπουδών προσαρμόζεται ανάλογα με τα έτη βασικών σπουδών.
  • συνάφεια βασικών σπουδών με το αντικείμενο του Π.Μ.Σ. (μέγιστο 10 μόρια*): Η συνάφεια αναφέρεται στα σχετικά μαθήματα, στην ερευνητική διπλωματική εργασία, στη διπλωματική εργασία σχεδιασμού, στην πτυχιακή εργασία.
  • επιπλέον ακαδημαϊκά προσόντα (μέγιστο 6 μόρια*): πρόσθετοι βασικοί τίτλοι σπουδών = 1-2 μόρια, μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών = 2-4 μόρια,
  • σχετική ερευνητική και συγγραφική δραστηριότητα (μέγιστο 14 μόρια*): βεβαιώσεις παρακολούθησης σεμιναρίων, ημερίδων, συνεδρίων, συμποσίων, εργαστηρίων, ερευνητικών προγραμμάτων κ.λπ. = μέγιστο 6 μόρια, επιστημονικές δημοσιεύσεις–ανακοινώσεις = μέγιστο 8 μόρια,
  • σχετική επαγγελματική εμπειρία (μέγιστο 14 μόρια): τρεις (3) μέχρι 12 μήνες = 2 μόρια, ένα (1) και πάνω μέχρι τρία (3) έτη = 6 μόρια, τρία (3) και πάνω μέχρι πέντε (5) έτη = 10 μόρια, πέντε (5) και πάνω έτη = 14 μόρια,
  • επίπεδο γνώσης της αγγλικής γλώσσας (μέγιστο 5 μόρια): επίπεδο Γ2 = 5 μόρια, επίπεδο Γ1 = 4 μόρια, επίπεδο Β2 = 3 μόρια,
  • γνώση επιπλέον ξένης γλώσσας (μέγιστο 4 μόρια): επίπεδο Γ2 = 4 μόρια, επίπεδο Γ1 = 3 μόρια, επίπεδο Β2 = 2 μόρια, επίπεδο Β1 = 1 μόριο (σε περίπτωση γνώσης περισσότερων της μίας (1) άλλων ξένων γλωσσών, λαμβάνεται υπόψιν εκείνη με το μεγαλύτερο επίπεδο),
  • δύο (2) συστατικές επιστολές (μέγιστο 6 μόρια*): κάθε συστατική επιστολή = 1-3 μόρια,
  • portfolio ή υπόμνημα εργασιών (μέγιστο 15 μόρια*),
  • κείμενο προθέσεων (μέγιστο 6 μόρια*).

*ποιοτικά κριτήρια

β. H δεύτερη φάση περιλαμβάνει συνέντευξη των υποψηφίων που έχουν προκριθεί κατά την πρώτη φάση αξιολόγησης (σε κλίμακα από 0 έως 100 μόρια). Τα κριτήρια αξιολόγησης είναι:

  • τα κίνητρα και ενδιαφέρον για το γνωστικό αντικείμενο του ΠΜΣ,
  • η επάρκεια και η συγκρότηση,
  • η προοπτική για επιτυχή παρακολούθηση και ολοκλήρωση του ΠΜΣ,
  • η δυνατότητα για διάκριση κατά τη φοίτηση.

Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων γίνεται από αρμόδιες Τριμελείς Επιτροπές Επιλογής και Εξέτασης

ανάλογα με τον συνολικό αριθμό αιτήσεων που θα υποβληθούν σε κάθε κύκλο σπουδών (κατά προσέγγιση μία (1) Επιτροπή ανά δέκα (10) υποψηφίους), οι οποίες συγκροτούνται από τη Συνέλευση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ, απαρτιζόμενες από διδάσκοντες/διδάσκουσες του ΠΜΣ. Οι Τριμελείς Επιτροπές Επιλογής και Εξέτασης εισηγούνται στη Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ, βάσει των παρακάτω κανόνων:

Η Συντονιστική Επιτροπή του ΠΜΣ καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους/όλες τους υποψηφίους/υποψήφιες και, ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους/όσες δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το ΠΜΣ.

Οι Επιτροπές Επιλογής και Εξέτασης αξιολογούν και προκρίνουν, με βάση τα κριτήρια αξιολόγησης της πρώτης φάσης, αριθμό υποψηφίων κατά το μέγιστο ίσο με το διπλάσιο των διαθέσιμων θέσεων. Ο ελάχιστος αριθμός μορίων για την πρόκριση ενός/μιας υποψηφίου/υποψήφιας για τη δεύτερη φάση αξιολόγησης είναι 50. Σε περίπτωση που θέσεις εισακτέων μένουν κενές προκρίνονται για συνέντευξη υποψήφιοι/υποψήφιες με ελάχιστο αριθμό μορίων 30.

Η Γραμματεία του ΠMΣ αποστέλλει γραπτώς στους/στις προκριθέντες/προκριθείσες κατά την πρώτη φάση πρόσκληση για προσωπική συνέντευξη σε συγκεκριμένη ημερομηνία.

Οι Επιτροπές Επιλογής και Εξέτασης αξιολογούν κάθε υποψήφιο/υποψήφια μετά από προσωπική συνέντευξη.

H βαθμολογία κατά την πρώτη φάση σταθμίζεται με συντελεστή 0,7 (70%), ενώ η βαθμολογία κατά τη δεύτερη φάση σταθμίζεται με συντελεστή 0,3 (30%). Από τη συνδυασμένη βαθμολογία των δύο φάσεων προκύπτουν οι υποψήφιοι/υποψήφιες, οι οποίοι/οποίες κρίνονται κατάλληλοι/κατάλληλες για την παρακολούθηση του ΠΜΣ. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας (αξιολόγηση με βάση φάκελο δικαιολογητικών και συνέντευξη) καταρτίζεται ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων/επιτυχουσών.

Αν υπάρχουν περισσότεροι/περισσότερες υποψήφιοι/υποψήφιες με τον ίδιο συνολικό αριθμό μορίων, τότε για την τελική τους κατάταξη λαμβάνεται υπόψη ο γενικός βαθμός του διπλώματος ή του πτυχίου. Αν και σε αυτή την περίπτωση προκύψει ισοβαθμία, τότε για την τελική τους κατάταξη λαμβάνεται υπόψη η μοριοδότηση των συγγενών μαθημάτων προς το ΠΜΣ. Αν εξακολουθούν να υπάρχουν υποψήφιοι/υποψήφιες με τον ίδιο συνολικό αριθμό μορίων, τότε εισάγονται όλοι οι ισοβαθμήσαντες/ισοβαθμήσασες, αρκεί ο τελικός αριθμός εισακτέων να μην υπερβαίνει τον ανώτατο αριθμό εισακτέων κατά κύκλο σπουδών που ορίζεται στην ιδρυτική πράξη του ΠΜΣ. Σε περίπτωση υπέρβασης του ανώτατου αριθμού εισακτέων διενεργείται κλήρωση μεταξύ των ισοβαθμούντων/ισοβαθμουσών από τη Συνέλευση του Τμήματος, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ.

Σε περίπτωση που θέσεις εισακτέων έμειναν κενές καλύπτονται μέχρις εξαντλήσεως του προβλεπόμενου ποσοστού εισακτέων (σύμφωνα με τα οριζόμενα της προκήρυξης), είτε με την κατάταξη, ως επιτυχόντων, υποψηφίων κατά φθίνουσα σειρά συνολικής βαθμολογίας εφόσον αυτή είναι τουλάχιστον τριάντα (30) μονάδες, είτε με συμπληρωματική προκήρυξη των κενών θέσεων.

Ο τελικός πίνακας επιτυχόντων και τυχόν επιλαχόντων, αφού επικυρωθεί από τη Συνέλευση του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΑΠΘ, κατόπιν εισήγησης της Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΜΣ, αναρτάται στην ιστοσελίδα του ΠΜΣ.

Ενστάσεις επί των αποτελεσμάτων δύνανται να κατατεθούν εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων.

Οι υποψήφιοι/υpοψήφιες ενημερώνονται γραπτώς από τη Γραμματεία του ΠΜΣ και καλούνται να απαντήσουν επίσης γραπτώς εντός επτά (7) ημερών αν αποδέχονται ή όχι την ένταξή τους στο ΠΜΣ, αποδεχόμενοι/αποδεχούμενες τους όρους λειτουργίας του. Σε περίπτωση που ο/η επιλεγόμενος/επιλεγόμενη υποψήφιος/υποψήφια δεν απαντήσει μέσα στην ανωτέρω προθεσμία αυτό ισοδυναμεί με άρνηση αποδοχής και χάνει τη θέση του/της, η οποία καλύπτεται με τον/την αμέσως επόμενο/επόμενη στην κατάταξη επιλαχόντα/επιλαχούσα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο