Περιγραφή Προγράμματος

Το Πρόγραμμα

Το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ ίδρυσε και λειτούργησε από το ακαδημαϊκό έτος 2015-2016 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός» (ΦΕΚ 3427/τ.Β΄/19-12-2014, Υπουργική Απόφαση 203941/Ζ1/15-12-2014).

Το Πρόγραμμα επανιδρύθηκε το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 με τίτλο: «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός» (ΦΕΚ 6167/τ.Β΄/31-12-2018, Υπουργική Απόφαση 13660/20-12-2018) και από το ακαδημαϊκό έτος 2024-2025 οργανώνεται και λειτουργεί αναμορφωμένο, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του Ν. 4957/2022 και σε εναρμόνιση με τον Κανονισμό Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΑΠΘ (ΦΕΚ 4084/τ.Β΄/23-06-2023, Υπουργική Απόφαση 78656/19-06-2023).

Αντικείμενο

Αντικείμενο του ΠΜΣ είναι η μελέτη, έρευνα και εμβάθυνση σε μεταπτυχιακό επίπεδο σπουδών στον περιβαλλοντικό αρχιτεκτονικό και αστικό σχεδιασμό, ο οποίος είναι απαραίτητος για τις εθνικές, αναπτυξιακές, εκπαιδευτικές και ερευνητικές ανάγκες της χώρας.

Σκοπός

Σκοπός του ΠΜΣ είναι η καλλιέργεια και η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης και έρευνας στο συγκεκριμένο αντικείμενο του περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Ειδικότερα, το Πρόγραμμα αποσκοπεί:

  • στην παροχή εκπαίδευσης και εξειδικευμένης γνώσης στο ζήτημα της σχέσης δόμησης και περιβάλλοντος σε κάθε δυνατή κλίμακα, από τη μικρότερη κλίμακα σχεδιασμού έως τον αστικό σχεδιασμό και την πολεοδομία, με ιδιαίτερη έμφαση στις σύγχρονες εξελίξεις,
  • στην εξειδίκευση των αποφοίτων με σχετικές προς το αντικείμενο δεξιότητες και εμπειρίες, για να μπορούν να προσφέρουν υψηλής ποιότητας επαγγελματικό, ερευνητικό, ακαδημαϊκό και εν γένει επιστημονικό έργο,
  • στην εξασφάλιση της επιστημονικής και επαγγελματικής σταδιοδρομίας των αποφοίτων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα,
  • στην ανάπτυξη κριτικών και ερευνητικών δεξιοτήτων που απαιτούνται για σπουδές διδακτορικού επιπέδου,
  • στην καλλιέργεια κριτικής θεώρησης και δημιουργικής προσέγγισης σε καινοτόμες σχεδιαστικές πρακτικές ενεργειακού σχεδιασμού για την προστασία του περιβάλλοντος που αξιοποιούν τεχνολογία και υπολογιστικά εργαλεία αιχμής προερχόμενα από ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων,
  • στην ενίσχυση της διεπιστημονικής προσέγγισης των περιβαλλοντικών παραμέτρων ώστε οι κάτοχοι του ΠΜΣ να συνεργάζονται με ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων και να προσαρμόζονται στις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις του σχεδιασμού,
  • στη δημιουργία αποφοίτων με περιβαλλοντική συνείδηση που θα είναι σε θέση, μέσα από τη βελτίωση του δομημένου χώρου, να ενθαρρύνουν και το κοινωνικό σύνολο για την προστασία του περιβάλλοντος και τη συμμετοχή σε σχετικές περιβαλλοντικές δράσεις,
  • στη δημιουργία αποφοίτων που θα επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που ζούμε, αξιοποιώντας την προηγμένη τεχνολογία για την προώθηση της βιωσιμότητας και την κάλυψη των αναγκών για τη μελλοντική γενιά.

Μαθησιακά Αποτελέσματα και Προσόντα

Τα μαθησιακά αποτελέσματα και τα προσόντα όσων παρακολουθήσουν και ολοκληρώσουν επιτυχώς το ΠΜΣ είναι τα εξής:

  • η απόκτηση γνώσεων και η ανάπτυξη δεξιοτήτων σε θέματα που αφορούν στον περιβαλλοντικό έλεγχο και σχεδιασμό κτιρίων, ανοικτών χώρων, οικιστικών ενοτήτων και πόλεων και γενικότερα στην περιβαλλοντική διάσταση της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, με στόχο τη δημιουργία βιώσιμων και ανθεκτικών περιβαλλόντων που ενισχύουν την ευημερία των ανθρώπων και της φύσης,
  • η εκμάθηση μεθόδων αξιολόγησης της περιβαλλοντικής συμπεριφοράς κτιριακών κελυφών και υπαίθριων χώρων με εργαλεία υπολογισμού και αποτίμησης της ενεργειακής απόδοσης και των συνθηκών άνεσης,
  • η εξοικείωση με τις θεωρήσεις των οικολογικών, κλιματικών, γεωγραφικών, κοινωνικών και πολιτισμικών παραμέτρων του περιβάλλοντος.

Έμμεσα ωφελούμενοι/ωφελούμενες από τη λειτουργία του ΠΜΣ θα είναι και οι διδάσκοντες/διδάσκουσες του ΠΜΣ, γιατί θα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις γνώσεις τους στις θεματικές περιοχές που σχετίζονται με τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό, την καινοτομία και τις νέες τεχνολογίες. Επίσης, με τη διεπιστημονική διδασκαλία και τη συνεργασία με επιστήμονες άλλων ειδικοτήτων, θα διευρυνθούν οι επαφές με διδάσκοντες/διδάσκουσες από άλλα Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Οι μεταπτυχιακές σπουδές στο ΠΜΣ αποσκοπούν στην προαγωγή της γνώσης, στην ανάπτυξη της έρευνας και των τεχνών, καθώς και στην ικανοποίηση των εκπαιδευτικών, ερευνητικών, κοινωνικών, πολιτιστικών και αναπτυξιακών αναγκών της χώρας, στην κατάρτιση επιστημόνων υψηλού επιπέδου ικανών να συμβάλουν σε θεωρητικές και εφαρμοσμένες περιοχές στον γνωστικό κλάδο του Περιβαλλοντικού Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού, καθώς και στην παραγωγή και μετάδοση γνώσεων, τεχνογνωσίας, μεθοδολογιών, εργαλείων και ερευνητικών αποτελεσμάτων στον αντίστοιχο επιστημονικό χώρο.

Υποχρέωση όλων των συντελεστών λειτουργίας του ΠΜΣ είναι η διασφάλιση της ποιότητας και της αριστείας και της συνεχούς βελτίωσης κάθε πτυχής του ΠΜΣ, της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της έρευνας, και η προώθηση συνεργασίας με συναφή Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, Ερευνητικά Κέντρα και Ινστιτούτα, καθώς και με συναφείς Επαγγελματικές και Επιστημονικές Ενώσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Απονεμόμενος Τίτλος

Το ΠΜΣ απονέμει Δίπλωμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) με τίτλο: «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός και Αστικός Σχεδιασμός».

Η επιτυχής ολοκλήρωση του ΠΜΣ οδηγεί στο επίπεδο επτά (7) του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων, σύμφωνα με το άρθρο 47 του Ν. 4763/2020 (Α΄ 254).

Χρονική Διάρκεια

Η χρονική διάρκεια φοίτησης στο ΠΜΣ που οδηγεί στη λήψη του Διπλώματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΜΣ) ορίζεται κατ΄ ελάχιστο στα τρία (3) εξάμηνα, στα οποία περιλαμβάνεται και ο χρόνος εκπόνησης και κρίσης της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο