Πληροφορίες

1. Τι είναι η υπηρεσία websites;
Η υπηρεσία websites του Κέντρου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Κ.Η.Δ.) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, δίνει τη δυνατότητα σε όλες τις μονάδες του πανεπιστημίου να δημιουργήσουν ένα νέο ιστοχώρο εύκολα και γρήγορα. Ο νέος ιστοχώρος δημιουργείται τη στιγμή που ένας ενδιαφερόμενος υποβάλλει την αίτησή του στο σύστημα και για τη διαχείρισή του δεν απαιτούνται κάποιες γνώσεις προγραμματισμού.

2. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα χρήσης της υπηρεσίας;
Η υπηρεσία παρέχεται σε όλες τις μονάδες του Α.Π.Θ. εντελώς δωρεάν. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε για κάποιο κόστος δημιουργίας, φιλοξενίας ή συντήρησης του ιστοχώρου σας. Παράλληλα, δε χρειάζεται να έχετε κάποια γνώση προγραμματισμού για τη διαχείριση και ενημέρωση του περιεχομένου του ιστοχώρου σας. Όλες οι ενέργειες γίνονται μέσα από ένα εύχρηστο περιβάλλον διαχείρισης.

3. Σε ποιο εργαλείο βασίζεται η υπηρεσία;
Η υπηρεσία websites βασίζεται στο δημοφιλέστερο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου για ιστοχώρους, το WordPress CMS.

4. Δεν είμαι εξοικειωμένος με το WordPress. Μπορείτε να με βοηθήσετε;
Γνωρίζοντας ότι πολλοί χρήστες δεν είναι εξοικειωμένοι με εργαλεία όπως το WordPress, δημιουργήσαμε ένα κέντρο βοήθειας στο οποίο μπορείτε να βρείτε χρήσιμο υλικό για τη διαχείριση και συντήρηση του περιεχομένου του ιστοχώρου σας. Το κέντρο βοήθειας είναι διαθέσιμο σε αυτήν τη σελίδα.

Παράλληλα, εάν αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα ή έχετε κάποια απορία σχετικά με την υπηρεσία, μπορείτε να απευθυνθείτε στην υποστήριξη χρηστών του ΚΗΔ.

5. Πόσο εύκολη είναι η δημιουργία ιστοχώρου στην υπηρεσία websites;
Ακόμη και εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το WordPress, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο ιστοχώρο εύκολα και γρήγορα. Αρχικά, θα χρειαστεί να ορίσετε στην αίτησή σας ότι θέλετε να εισάγετε το προεπιλεγμένο περιεχόμενο και στη συνέχεια να επισκεφθείτε το κέντρο βοήθειας για να βρείτε τις απαραίτητες οδηγίες. Το προεπιλεγμένο περιεχόμενο αποτελείται από κάποιες βασικές σελίδες και ανακοινώσεις, ένα κεντρικό μενού και μερικές μικροεφαρμογές (widgets) ώστε να σας βοηθήσει στα πρώτα σας βήματα.

6. Ο ιστοχώρος που θέλω να δημιουργήσω θέλω να είναι σε ξένη γλώσσα ή να υποστηρίζει πολλές γλώσσες. Υπάρχει αυτή η δυνατότητα;
Φυσικά. Μπορείτε να δημιουργήσετε έναν ιστοχώρο σε όποια ή όσες γλώσσες επιθυμείτε. Θα βρείτε σχετικές οδηγίες στο κέντρο βοήθειας της υπηρεσίας.

7. Υπάρχουν κάποιες υποχρεώσεις από τη δική μου πλευρά;
Η υπηρεσία websites είναι μία self-service υπηρεσία με την έννοια ότι μπορείτε να δημιουργήσετε ένα νέο ιστοχώρο τη στιγμή που το επιθυμείτε. Για το λόγο αυτό, θα χρειαστεί να ορίσετε ένα διαχειριστή περιεχομένου που θα είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση και προσθήκη του περιεχομένου στον ιστοχώρο σας. Το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Α.Π.Θ. δεν αναλαμβάνει την προσθήκη και ενημέρωση του περιεχομένου ενός ιστοχώρου.

8. Ποιος είναι υπεύθυνος για την ασφάλεια του ιστοχώρου;
Το Κέντρο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης του Α.Π.Θ. είναι αποκλειστικά υπεύθυνο για την ασφάλεια και συντήρηση της υπηρεσίας. Δε χρειάζεται να ανησυχείτε για ενημερώσεις ασφαλείας στο ίδιο το WordPress, τα θέματα (themes) ή τα πρόσθετα (plugins) που χρησιμοποιούνται στον ιστοχώρο σας. Ωστόσο, από τη δική σας πλευρά πρέπει να είστε προσεκτικοί σε θέματα που αφορούν τη σύνδεση χρηστών στο περιβάλλον διαχείρισης του ιστοχώρου σας, όπως για παράδειγμα να μη γίνεται χρήση αδύναμων κωδικών πρόσβασης, να ανανεώνονται συχνά και να μη μοιράζονται σε τρίτους.

9. Πώς μπορώ να κάνω αίτηση για νέο ιστοχώρο;
Για να κάνετε αίτηση για νέο ιστοχώρο στην υπηρεσία θα χρειαστεί να έχετε έναν ενεργό ιδρυματικό λογαριασμό. Μπορείτε να κάνετε μία νέα αίτηση μέσα από αυτήν τη σελίδα.

10. Υπάρχει περιορισμός στον αριθμό ιστοχώρων που μπορώ να δημιουργήσω;
Όχι, μπορείτε να δημιουργήσετε όσους ιστοχώρους επιθυμείτε. Ωστόσο, οι ιστοχώροι αυτοί θα πρέπει να εντάσσονται στο πλαίσιο κανονισμού λειτουργίας της υπηρεσίας, να αφορούν μονάδες του Α.Π.Θ. όπως Τμήματα, Μεταπτυχιακά Προγράμματα Σπουδών, Εργαστήρια, Τομείς ή Ερευνητικά έργα και να μην αφορούν προσωπικούς ιστοχώρους, blogs ή δράσεις που δεν έχουν σχέση με την ακαδημαϊκή δραστηριότητα, όπως για παράδειγμα ο ιστοχώρος ενός φωτογραφικού ομίλου. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να τονίσουμε ότι για κάθε ιστοχώρο θα χρειαστεί να υποβάλλετε μία νέα αίτηση.