Προκήρυξη ΠΜΣ “Φαρμακευτική Τεχνολογία” Ακαδ. Έτος 2023 – 2024
Η Συνέλευση του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ στη συνεδρίασή της αριθ. 660/15-11-2024 αποφάσισε την προκήρυξη του ΠΜΣ “Φαρμακευτική Τεχνολογία” για το ακαδ. έτος 2024-2025.
Το Π.Μ.Σ. Φαρμακευτική Τεχνολογία οργανώνεται από το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας (Τμήμα Φαρμακευτικής, Α.Π.Θ.) και έχει ως στόχο την θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των μεταπτυχιακών φοιτητών σε θέματα μορφοποίησης τελικών φαρμακοτεχνικών μορφών, ποσοτικού και ποιοτικού ελέγχου, κανονιστικών πλαισίων ρύθμισης της κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων και την τεχνολογία φυσικών, βιολογικών και καλλυντικών προϊόντων. Οι απόφοιτοι του Π.Μ.Σ. αποτελούν εξαιρετικούς υποψηφίους για την στελέχωση τμημάτων Έρευνας και Ανάπτυξης, αλλά και Ποιοτικού/Ποσοτικού Ελέγχου τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς Φαρμακευτικής Βιομηχανίας. Επίσης, μπορούν να ακολουθήσουν ακαδημαϊκή καριέρα με τη συνέχιση των σπουδών τους για την απόκτηση Διδακτορικού Διπλώματος.
Η Συνέλευση του Τμήματος Φαρμακευτικής ΑΠΘ στη συνεδρίασή της αριθ. 660/15-11-2024 αποφάσισε την προκήρυξη του ΠΜΣ “Φαρμακευτική Τεχνολογία” για το ακαδ. έτος 2024-2025.
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ – ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ Μπορείτε να υποβάλετε τις αιτήσεις σας έως τη Δευτέρα 07/10/2024 στις 11:59 μ.μ. EEST. Εκ μέρους του
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ Εκ μέρους του διευθυντή του ΠΜΣ “Φαρμακευτική Τεχνολογία” που οργανώνεται από το Εργαστήριο Φαρμακευτικής Τεχνολογίας του Τμήματος Φαρμακευτικής Α.Π.Θ. κοινοποιείται
Καλώς ήλθατε στη νέα ιστοσελίδα του ΠΜΣ Φαρμακευτική Τεχνολογία! Το ΠΜΣ Φαρμακευτικής Τεχνολογίας προετοιμάζει τα επόμενα στελέχη των φαρμακευτικών βιομηχανιών για πολλά χρόνια
Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων γίνεται από αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Επιλογής και Εξέτασης απαρτιζόμενη από μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής (ΣΕ) του ΠΜΣ.
Κατηγορίες υποψηφίων που μπορούν να γίνουν δεκτοί για την παρακολούθηση του ΠΜΣ “Φαρμακευτική Τεχνολογία” είναι κάτοχοι τίτλων πρώτου κύκλου σπουδών Τμημάτων Α.Ε.Ι. της ημεδαπής και της αλλοδαπής και ειδικότερα πτυχιούχοι Τμημάτων: Φαρμακευτικής, Χημικών Μηχανικών, Χημείας, Φυσικής, Ιατρικής, Τεχνολογίας Τροφίμων και συναφών Τμημάτων ΑΕΙ της ημεδαπής και αναγνωρισμένων ομοταγών Ιδρυμάτων της αλλοδαπής.
Η Επιτροπή καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους τους υποψηφίους και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί και καλεί σε συνέντευξη, τους προκρινόμενους υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα.
Αναλυτικά, η μοριοδότηση των υποψηφίων για εισαγωγή στο ΠΜΣ περιλαμβάνει:
Η συνέντευξη διεξάγεται αυτοπροσώπως ή διαδικτυακά από μέλη της Τριμελούς Επιτροπής Επιλογής και Εξέτασης.
Το ΠΜΣ Φαρμακευτική Τεχνολογία προσφέρει εκτεταμένες προοπτικές και ευκαιρίες στους αποφοίτους του. Οι κυριότερες είναι:
Έμφαση στην Έρευνα: Οι απόφοιτοι μπορούν να ασχοληθούν ενεργά στην έρευνα για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών δοσολογικών μορφών, προσφέροντας λύσεις σε προβλήματα χορήγησης δυσδιάλυτων φαρμάκων.
Διερεύνηση Οικονομικότερων Μεθόδων Παραγωγής: Μπορούν να αναζητήσουν οικονομικότερες και αποτελεσματικότερες μεθόδους παραγωγής και ελέγχου φαρμάκων, μειώνοντας έτσι το κόστος παραγωγής και διάθεσης φαρμάκου στον ασθενή.
Αξιοποίηση των Ελληνικών Φυσικών Προϊόντων: Μπορούν να εργαστούν στην αξιοποίηση των ελληνικών φυσικών προϊόντων στη φαρμακευτική τεχνολογία, συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας και βιομηχανίας.
Ευκαιρίες Εργασίας: Οι απόφοιτοι αποτελούν περιζήτητους υποψηφίους για την απασχόληση σε διάφορους τομείς όπως η Φαρμακευτική Βιομηχανία, η Βιομηχανία Καλλυντικών, η Κρατική Διοίκηση (Κεντρικές και Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας) και τα Ερευνητικά Ινστιτούτα.
Πρόσβαση σε Διδακτορικές Σπουδές: Οι απόφοιτοι μπορούν να προχωρήσουν σε συνέχιση των ακαδημαϊκών τους σπουδών με εκπόνηση διδακτορικής έρευνας στον τομέα της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας.
Συνολικά, το ΠΜΣ προσφέρει ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για επαγγελματική σταδιοδρόμηση και συμβολή στην επιστημονική κοινότητα και τη βιομηχανία.
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών ορίζεται κατ’ ελάχιστο σε τρία (3) εξάμηνα.
Το Πρόγραμμα Σπουδών περιλαμβάνει ένα σύνολο κοινών υποχρεωτικών μαθημάτων κορμού για όλους τους μεταπτυχιακούς/-ές φοιτητές/-τριες.
Ο/Η μεταπτυχιακός/-ή φοιτητής/-τρια πιστώνεται 30 ECTS για κάθε διδακτικό εξάμηνο και 30 ECTS για την επιτυχή ολοκλήρωση της Μεταπτυχιακής Διπλωματικής του Εργασίας με καθαρά ερευνητικό περιεχόμενο (σύνολο 90 ECTS).
Δίδακτρα
Τα τέλη φοίτησης του προγράμματος είναι 1500€ ανά εξάμηνο και η καταβολή τους γίνεται με την έναρξη κάθε εξαμήνου σύμφωνα με τις οδηγίες της γραμματείας του ΠΜΣ.
Δικαίωμα δωρεάν φοίτησης
Σύμφωνα με το άρθρο 86 του Ν. 4957, μέχρι και το 30% επί του συνόλου των εισαχθέντων μπορεί να φοιτήσει στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών χωρίς την υποχρέωση καταβολής των τελών φοίτησης. Συγκεκριμένα, οι φοιτητές μπορούν να αιτηθούν το δικαίωμα απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής των τελών φοίτησης ολόκληρου (100%) ή κατά το ήμισυ (50%) του ποσού εφόσον πληρούν οικονομικά κριτήρια και όριο βαθμού πτυχίου (βλ. ΦΕΚ για υποτροφίες (Άρθρο 86)), όπως ορίζεται από τον νόμο. Η αίτηση απαλλαγής των τελών φοίτησης υποβάλλεται από τον ενδιαφερόμενο μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας εισόδου των φοιτητών στο πρόγραμμα.