Περιγραφή Προγράμματος

Το Τμήμα Φαρμακευτικής της Σχολής Επιστημών Υγείας οργανώνει και λειτουργεί Π.Μ.Σ. με τίτλο: «Φαρμακευτική Τεχνολογία».

Αντικείμενο του ΠΜΣ αποτελούν η μελέτη φαρμακοτεχνικών αρχών και αναλυτικών μεθόδων που προάγουν την ανάπτυξη της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και Ανάλυσης.

Περιληπτικά στο ΠΜΣ περιλαμβάνονται τα παρακάτω:

  • Μελέτες προμορφοποίησης φαρμάκου ως προς τη διαλυτότητα, τη λιποφιλικότητα, τις θερμικές και κρυσταλλογραφικές ιδιότητες.
  • Ανάπτυξη και εφαρμογές στερεών διασπορών, αυτογαλακτωματοποιούμενων συστημάτων, νανοκρυστάλλων και ηλεκτροϊνοποίησης στη μορφοπoίηση φαρμάκων καθώς και την εφαρμογή μικροβελονών αυτοδιασπούμενων υλικών για παρεντερική χορήγηση.
  • Μελέτη της ικανότητας δισκιοποίησης με συμπίεση και τρισδιάστατη εκτύπωση.
  • Βασικές αρχές σύνταξης φαρμακοτεχνικού φακέλου ΙΙ έγκρισης φαρμακευτικού προϊόντος.
  • Συλλογή, καταγραφή, επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων με Η/Υ. Στατιστικός πειραματικός σχεδιασμός και προγράμματα ανάλυσης διασποράς πολλαπλών μεταβλητών με καθιερωμένες τεχνικές (π.χ. PLSR και Τεχνητά Νευρωνικά Δίκτυα).
  • Μελέτες φασματοφωτομετρίας δόνησης, περίθλασης ακτίνων Χ, πορωσιμετρίας, χαρακτηρισμού επιφανειών καθώς και ανάπτυξη χρωματογραφικών μεθόδων για τον προσδιορισμό δραστικών ουσιών σε σκευάσματα και βιολογικά υγρά.
  • Φυσικές διεργασίες και τεχνολογία κατεργασιών που εφαρμόζονται στα διάφορα φυτικά υλικά.
  • Επεξεργασία φυτικών υλικών και μορφοποίηση σε τελικά φαρμακοτεχνικά προϊόντα.
  • Έλεγχος ποιότητας πρώτων υλών και τελικών προϊόντων.
  • Καλλυντικά σκευάσματα φυσικών προϊόντων και υγροί σάπωνες.

Σκοπός του ΠΜΣ είναι να συμβάλλει στην αναβάθμιση των σπουδών  στην ειδικότητα της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας, στην υποβοήθηση της έρευνας, και την επιστημονική κατάρτιση με έμφαση στην έρευνα για τους πτυχιούχους της Φαρμακευτικής και συναφών κλάδων, αλλά και στον περιορισμό της διαρροής προς άλλες χώρες για σπουδές Β’ κύκλου του επιστημονικού δυναμικού της χώρας.

Ιδιαίτερα, σκοπός του ΠΜΣ είναι η παροχή γνώσεων, ώστε να επεκτείνεται και να εμβαθύνεται το επιστημονικό υπόβαθρο στο πεδίο της Φαρμακευτικής Τεχνολογίας και συγκεκριμένα στην προμορφοποίηση, ανάπτυξη και παραγωγή φαρμάκων, φυσικών, βιολογικών και καλλυντικών προϊόντων καθώς και τον έλεγχο ποιότητας αυτών.

Οι απόφοιτοι αυτού του ΠΜΣ αποκτούν σύγχρονες επιστημονικές γνώσεις και εμπειρία, ώστε να συμβάλλουν ενεργά στην έρευνα για την ανάπτυξη καινοτόμων φαρμακευτικών δοσολογικών μορφών για την επίλυση προβλημάτων χορήγησης δυσδιάλυτων μη-απορροφήσιμων φαρμακομορίων. Επίσης, μπορούν να ασχοληθούν με την εξεύρεση οικονομικότερων και αποτελεσματικότερων μεθόδων παραγωγής και ελέγχου φαρμάκων, τη διερεύνηση μείωσης του κόστους παραγωγής και διάθεσης φαρμάκου στον ασθενή, καθώς και την αξιοποίηση των ελληνικών φυσικών και βιολογικών προϊόντων.

Το πρόγραμμα προσφέρεται στην ελληνική γλώσσα και ως ελάχιστη διάρκεια φοίτησης ορίζονται τα τρία (3) εξάμηνα (90 ECTS) με δυνατότητα αιτιολογημένες παράτασης έως και δύο (2) επιπλέον εξάμηνα.

Το πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα πλήρους ή μερικής φοίτησης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο