Συνέδριο: Η ενδυνάµωση του κράτους δικαίου στις ευρωπαϊκές έννοµες τάξεις και στην Ελλάδα

Το Εργαστήριο Μελέτης για τη Διαφάνεια, τη Διαφθορά και το Οικονομικό Έγκλημα της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, σε συνεργασία µε την Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, και τον Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, διοργανώνει συνέδριο με θέμα: “Η ενδυνάµωση του κράτους δικαίου στις ευρωπαϊκές έννοµες τάξεις και στην Ελλάδα”, στις  17.03.2023 (17.00-20.30) και 18.03.2023 (10.00-15.00), στο Εµπορικό και Βιοµηχανικό Επιµελητήριο, Τσιµισκή 29, 546 24 Θεσσαλονίκη.

​Το συνέδριο περιλαμβάνει τρείς θεματικές ενότητες: α) Η εναρμόνιση δημοκρατίας και δικαιωμάτων στο κράτος δικαίου, β) Ποινική καταστολή και κράτος δικαίου, και γ) Αποτελεσματική δικαστική προστασία του ασθενέστερου στο ιδιωτικό δίκαιο.

Εισηγητές είναι καθηγητές από τις τρείς Νομικές Σχολές της χώρας, και ειδικότερα με αλφαβητική σειρά οι: Μ. Γαβουνέλη, Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Θ. Δαλακούρας, Καθηγητής ΔΠΘ, Γ. Διαμαντόπουλος, Καθηγητής ΑΠΘ, Α. Καζάκος, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ, Μ. Καϊάφα – Γκμπάντι, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Αντ. Καραμπατζός, Καθηγητής ΕΚΠΑ, Λ. Παπαδοπούλου, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Θ. Παπακυριάκου, Αν. Καθηγητής ΑΠΘ, Ε. Πρεβεδούρου, Καθηγήτρια ΑΠΘ, Αικ. Σαββαΐδου, Αν. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Τ. Τζαννετάκη, Επ. Καθηγήτρια ΕΚΠΑ, καθώς και ο Στ. Κουτσοχήνας, Δρ. Νομικής – Δικηγόρος.

Την εισαγωγική ομιλία του Συνεδρίου με θέμα «Η σημασία της ενδυνάμωσης του κράτους δικαίου στις σύγχρονες έννομες τάξεις» θα πραγματοποιήσει ο Αθ. Ράντος, Γενικός Εισαγγελέας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ., ενώ τα Συμπεράσματα του Συνέδριου θα εξάγει ο Π. Μαντζούφας, Καθηγητής ΑΠΘ.

Τις προεδρίες των τριών θεματικών ενοτήτων θα έχουν αντίστοιχα οι Αθ. Ράντος, Γενικός Εισαγγελέας στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής, Ένωσης, Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας ε.τ., Α. Παπαδαμάκης, Ομ. Καθηγητής ΑΠΘ, και Αθ. Κουτρομάνος, Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, Πρόεδρος Αρείου Πάγου ε.τ.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Νομικής Σχολής ΑΠΘ. Την εκδήλωση θα χαιρετίσουν ο Κοσμήτορας της Νομικής Σχολής ΑΠΘ, Καθηγητής Παναγιώτης Γκλαβίνης, η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Φινοκαλιώτης, και η Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, Καθηγήτρια Μαρία Καϊάφα – Γκμπάντι.

​Για να δηλώσετε συμμετοχή​ παρακαλούμε​ να συμπληρώσετε τη σχετική φόρμα στον σύνδεσμο:  https://forms.gle/ExnPxrgLW4hKQsQx9.

Θα χορηγηθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

Πρόγραμμα

Αφίσα

 

 

Συννημένα αρχεία: