Μεταπτυχιακές Σπουδές - Οδοντική Χειρουργική

Τμήμα Οδοντιατρικής - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Μαθήματα

2016-02-16 15.26.43
teliki_deksia_metopo_mauro
DSC_9880
1
Screenshot 2023-11-28 165049
Screenshot 2023-09-30 151035
Screenshot 2023-09-30 151108

Πρόσφατες Δημοσιεύσεις Μεταπτυχιακών Φοιτητών

Συχνές Ερωτήσεις

Τα κριτήρια επιλογής των εισακτέων, περιλαμβάνουν:

1. Γενικός βαθμός πτυχίου – σε ποσοστό 15%

2. Βαθμολογία των προπτυχιακών μαθημάτων στην Οδοντική Χειρουργική – ποσοστό 10%

3. Σημαντικά στοιχεία του βιογραφικού σημειώματος – εμπειρία στην άσκηση της οδοντιατρικής μετά τη λήψη πτυχίου – κατάταξη στους τρεις (3) πρώτους της σειράς αποφοίτησης-πιστοποιημένη γνώση Η/Υ, άλλων ξένων γλωσσών και παρακολούθηση οδοντιατρικών επιστημονικών συνεδρίων- εμπειρία κλινικής άσκησης της οδοντιατρικής μετά το πτυχίο.

 

Η διαδικασία επιλογής των υποψηφίων με απόφαση της Συνέλευσης του Τμήματος ή της Επιτροπής Μεταπτυχιακών Σπουδών. γίνεται από αρμόδια Τριμελή Επιτροπή Επιλογής και Εξέτασης απαρτιζόμενη από μέλη Δ.Ε.Π. που έχουν αναλάβει μεταπτυχιακό έργο.

Η Επιτροπή καταρτίζει πλήρη κατάλογο με όλους τους υποψηφίους και ύστερα από τον σχετικό έλεγχο, απορρίπτει όσους δεν πληρούν τα ελάχιστα κριτήρια που έχουν καθοριστεί από το Τμήμα και καλεί σε συνέντευξη, όπου προβλέπεται, τους προκρινόμενους υποψηφίους που έχουν συγκεντρώσει τα προαπαιτούμενα. Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, είτε αυτή αφορά γραπτή εξέταση είτε αξιολόγηση με βάση φάκελο δικαιολογητικών και συνέντευξη, καταρτίζεται ο τελικός πίνακας των επιτυχόντων.

Η διδασκαλία του ΠΜΣ ΟΔΟΝΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επαφή, την αξιολόγηση και την πραγματοποίηση βασικής και  εφαρμοσμένης έρευνας.  

Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται τα αντικείμενα της ερευνητικής μεθοδολογίας – επιστημονικής επικοινωνίας καθώς και της κριτικής βιβλιογραφικής ανασκόπησης που στόχους έχουν να εισάγουν και να εξοικειώσουν τους Μεταπτυχιακούς φοιτητές στην ερευνητική μεθοδολογία, την ανάπτυξη κριτικής σκέψης και κριτηρίων αξιολόγησης των επιστημονικών πληροφοριών καθώς και στην εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών κατά την πραγματοποίηση της έρευνας και στη συνέχεια την επικοινωνία των αποτελεσμάτων της.  

Θέματα όπως σωστή αναζήτηση βιβλιογραφικών πηγών, ανάπτυξη ερευνητικών πρωτοκόλλων, πραγματοποίηση πειραματικών διαδικασιών, συγγραφή εργασιών, σωστή αναφορά βιβλιογραφικών πηγών (π.χ. πλαγιαρισμός), επαρκής τεκμηρίωση ερευνητικών αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων, παρουσίαση σε συνέδρια, αποτελούν τα εξειδικευμένα αντικείμενα εκπαίδευσης.  

Κορωνίδα όλων αυτών αποτελεί η εκπόνηση της υποχρεωτικής Διπλωματικής Εργασίας εκ μέρους των Μεταπτυχιακών φοιτητών, καθώς συνυπολογιζόμενο κριτήριο επιτυχούς περάτωσης της αποτελεί η δημοσίευση επιστημονικής εργασίας με βάση τα αποτελέσματα της σε έγκριτο επιστημονικό περιοδικό, με σύστημα κριτών, όπως προβλέπεται στον εσωτερικό κανονισμό του ΠΜΣ.

Στο τέλος κάθε εξαμήνου γίνεται αξιολόγηση του Μ.Φ. με γραπτές ή/και προφορικές εξετάσεις σε όλα τα μαθήματα (θεωρητικά, κλινικά, εργαστηριακά, και άλλα). 

Επιτυχής θεωρείται η παρακολούθηση και καταχωρείται ο αριθμός των Π.Μ. που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο μάθημα, αν ο εξεταζόμενος συγκεντρώσει βαθμολογία τουλάχιστον 6 σε κλίμακα 0-10 και συγχρόνως δεν έχει απουσιάσει άνω του 20% των διδακτικών ωρών του μαθήματος. Στις περιπτώσεις που δεν προσέλθει στις εξετάσεις ή βαθμολογηθεί με βαθμό 5 θα πρέπει να επαναξιολογηθεί, χωρίς να είναι υποχρεωμένος να επαναλάβει την παρακολούθηση του μαθήματος. Στις περιπτώσεις που ο φοιτητής βαθμολογηθεί με το βαθμό 0-4 είναι υποχρεωμένος να παρακολουθήσει και πάλι το μάθημα και στη συνέχεια να επαναξιολογηθεί. Και στις δύο προαναφερόμενες περιπτώσεις, δεύτερη αποτυχημένη εξέταση ή δεύτερη μη προσέλευση στις εξετάσεις, συνιστά αιτία διαγραφής του Μ.Φ. από το Π.Μ.Σ., η οποία θα πρέπει να γίνει με πρόταση της Σ.Ε. και απόφαση της Γ.Σ.

Ο τρόπος αξιολόγησης ορίζεται από τον διδάσκοντα του κάθε μαθήματος στην έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου. Το ποσοστό συμμετοχής σε άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες (σε εργαστηριακές ασκήσεις, εργασιών και σεμιναρίων όπου προβλέπεται) καθορίζεται στον τελικό βαθμό του κάθε μαθήματος για κάθε μάθημα ξεχωριστά, έπειτα από εισήγηση του διδάσκοντα κάθε μαθήματος και εγκρίνεται από την Συντονιστική Επιτροπή του Π.Μ.Σ.

Η βαθμολογική κλίμακα για την αξιολόγηση της επίδοσης των μεταπτυχιακών φοιτητών ορίζεται από μηδέν (0) έως δέκα (10), ως εξής:

Ø  Άριστα (8,5 έως 10)

Ø  Λίαν Καλώς (6,5 έως 8,5 μη συμπεριλαμβανομένου)

Ø  Καλώς (6 έως 6,5 μη συμπεριλαμβανομένου)

Προβιβάσιμος βαθμός είναι το έξι (6) και οι μεγαλύτεροί του

Στο Π.Μ.Σ. προβλέπονται τέλη φοίτησης που ορίζονται στο ποσό 16.500 ευρώ για το σύνολο των τριών (3) ετών και τα οποία οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται να καταβάλλουν, σύμφωνα με τα οριζόμενα του Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών. Οι Μ.Φ. υποχρεούνται να ανανεώνουν την εγγραφή τους στην αρχή κάθε εξαμήνου και να προκαταβάλουν τα τέλη φοίτησης που αντιστοιχούν στο εξάμηνο για την κάλυψη μέρους των εξόδων της εκπαίδευσής τους. Το ειδικό έντυπο ανανέωσης της εγγραφής υπογράφεται από τον/την Διευθυντή/ντρια του Π.Μ.Σ. πριν κατατεθεί στη Γραμματεία του Τμήματος, συνοδευόμενο με την απόδειξη καταβολής του τέλους φοίτησης. Τα τέλη φοίτησης καθορίζονται ως εξής: (Α) Για τους Έλληνες υπηκόους ή τους υπηκόους χωρών της Ε.Ε. στο ποσό των 2.750 ευρώ ανά εξάμηνο σπουδών. (Β) Για τους υπηκόους χωρών εκτός Ε.Ε. στο ποσό των 5.500 ευρώ ανά εξάμηνο σπουδών. Τα τέλη φοίτησης καταβάλλονται το αργότερο μέχρι την πρώτη εβδομάδα του μηνός έναρξης του αντίστοιχου εξαμήνου. Η πρώτη δόση εξοφλείται νωρίτερα, το αργότερο 1 εβδομάδα μετά την αποδοχή τους στο «Π.Μ.Σ. στην Οδοντική Χειρουργική». Εφόσον η αντίστοιχη δόση του τέλους φοίτησης δεν καταβληθεί εγκαίρως, τότε ο/η Μ.Φ. θα υποχρεούται σε αποχώρηση από την κλινική και θεωρητική άσκηση του «Π.Μ.Σ. στην Οδοντική Χειρουργική». Η καταβολή των τελών φοίτησης γίνεται στον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας του Α.Π.Θ. Η πλημμελής καταβολής των οικονομικών υποχρεώσεων συνιστά ικανό λόγο μη απονομής του Διπλώματος ή και διαγραφής από το Π.Μ.Σ.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΕΔΩ

ΠΜΣ – Εργαστήριο Οδοντικής Χειρουργικής – Τμήμα Οδοντιατρικής Α.Π.Θ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο